Julestemningen som forduftet

 

Det er november, og juleforberedelsene er i full gang. Butikkene er fylt til randen av julepynt, fristende godterier og gavemuligheter som frister oss til å gi litt ekstra. Men i år har jeg bestemt meg for å ta et skritt tilbake, senke skuldrene og virkelig kjenne på gleden ved å omfavne enklere gleder og sette pris på de små tingene i hverdagen.

Jeg har innsett at stresset med å pynte tidlig og fråtse i førjulstiden har tatt fra meg den genuine julestemningen. Det har blitt en slags kamp for å overgå forrige års pynting, fråtsing og gaver. I år har jeg en annen plan. Jeg har bestemt meg for å utsette pyntingen og la julestemningen komme naturlig.

Så i stedet for å overvelde meg selv med glitter og glam allerede i november, har jeg tenkt å skrubbe gulvet med grønnsåpe og en børste og nyte grønnsåpeduften og rene gulv. Jeg vil vente med å pynte til rett før jul, og heller la spenningen bygge seg opp gradvis. Jeg tror det vil gi rom for en ekte julestemning, der pynten ikke bare er et vakkert skue, men en symbolsk start på høytiden.

 

Enkelheten har en magisk kraft i seg. Jeg gleder meg til å nyte små øyeblikk av ro, som å tenne levende lys og høre knitringen av brennende ved i peisen. Jeg vil tegne små juletegninger, ikke for å imponere noen, men for å skape et lite pusterom av kreativitet og glede. Å være til stede i nuet og virkelig nyte de små tingene, som duften av kanel i kaffen eller lyden av julemusikk, er det som virkelig gir liv til julestemningen.

Det er på tide å gjenoppdage gleden i enklere gaver, laget med kjærlighet og omtanke, i stedet for å bli revet med av dyre gaver som ofte mister sin verdi. Å gi tid og oppmerksomhet er ofte mer verdifullt enn noe som kan pakkes inn. I år vil jeg fokusere på å skape minner, ikke på å overgå forventningene.

Så la oss sammen senke skuldrene, sette pris på enklere gleder og huske på hva julen egentlig handler om. Det er ikke i glitteret, gavene eller fråtsingen at den sanne julemagien finnes, men i de små, øyeblikkene av nærvær, ro og kjærlighet. La oss hente fram den ekte julefreden og glede oss over en enklere, men mer meningsfull høytid.

 

Takk for Nominasjonen: En Hyllest til Gryende.blogg

 

Hei på dere

Jeg håper dere alle har det bra 🙂 Noen har støttet og nominert min blogg hos Gryende.blogg, tusen takk til den som nominerte meg <3 !

Å bli nominert er en ære, det er virkelig hjerteoppvarmende.

Bloggen min har alltid vært et sted der jeg deler mine tanker, erfaringer og lidenskaper.

Jeg ønsker å takke Gryende.blogg for å gi en plattform som fremmer og feirer mangfoldet av stemmer innen bloggverdenen. Hennes engasjement for å bringe opp nye talenter og inspirerende innhold fortjener anerkjennelse.

La oss sammen fortsette å bygge et fellesskap av støtte, inspirasjon og positivitet.

Takk igjen, fra bunnen av mitt hjerte. Jeg ser frem til fortsettelsen av denne spennende reisen sammen med dere alle.

CU og takk for besøket <3

Nå nærmer det seg folkens :) Små Gleder og Ekte Verdier: En Koselig Adventstid

 

Adventstiden bærer med seg en spesiell magi, en tid for å omfavne små gleder og skape en varm atmosfære, selv om man kanskje er alene. La oss utforske de kreative syslene, den beroligende effekten av å male, verdien av å ringe noen, og viktigheten av å sette pris på ekte verdier fremfor overdådige forventninger.

Kreative Sysler: Et Uttrykk for Hjerte og Sjel

Ta frem penslene og farger, for i adventstiden er det rom for å la kreativiteten blomstre. Mal et koselig julemaleri der snøfnuggene daler fra himmelen og skaper et vinterlandskap av ro og fred. Å male gir ikke bare en visuell nytelse, men også en følelse av indre ro og tilfredshet.

Å Ringes Nær eller Fjern

Midt i travelheten er det lett å glemme den enkle gleden av et telefonsamtale. Ta opp telefonen og ring noen som betyr noe for deg. Det er i disse små øyeblikkene av samtale at forbindelsene styrkes. Del latteren, del historier, og nyt følelsen av å være nært, selv om avstanden er stor.

Skap Din Egen Adventsstemning

Selv om du er alene, kan du skape din egen koselige atmosfære. Tenn stearinlys, pakk deg inn i varme pledd, og la julemusikken fylle rommet. Lag deg en kopp te eller kakao, og sett deg ned med en god bok eller din favorittfilm. Skape din egen hygge er en kjærlig handling til deg selv.

Små Gleder i Stedet for Store Forventninger

I jakten på den perfekte julen glemmer vi ofte å sette pris på de små gledene. Senk forventningene til julaften og fokuser heller på å skape øyeblikk av glede i dagene som leder opp til den store dagen. En kopp varm sjokolade, en spasertur i snøen, eller en hyggelig prat med en venn – disse små gledene gir varige minner.

Verdien av Ekte Verdier

I en verden preget av materialisme og forbruk, er det viktig å huske på de virkelige verdiene av julen. La ikke pengene og fråtsingen overskygge den sanne ånden av generøsitet og omsorg. Gjør en innsats for å gi av din tid, din oppmerksomhet og din kjærlighet – det er gaver som ikke kan måles i penger.

Adventstiden minner oss om at ekte glede kommer fra øyeblikk av nærhet, enkelhet og kjærlighet. Så, mal ditt eget julebilde, ring en venn, skap din egen hygge, og senk forventningene til det som kommer. I små gleder og ekte verdier finner vi den sanne magien av adventstiden.

 

CU og takk for besøket <3 Skal begynne å lokalisere adventsstjerna for det nærmer seg fort nå 🙂 (behøver en uke eller 2 på å finne den;))

Rot rett og slett

Dyrk din egen mat

 

Å dyrke din egen mat trenger ikke nødvendigvis å være forbeholdt de med store hager eller småbruk. Selv i byer eller med begrensede utendørsområder kan du ta del i gleden av å høste sunne grønnsaker og frukt. Ved å ta i bruk smarte dyrkingsmetoder og utnytte tilgjengelige ressurser, kan du bli mer selvberget og nyte de mange fordelene av hjemmedyrket mat.

Containerhage: Grønt i Begrenset Plass

For de som mangler en tradisjonell hage, er containerhage et ideelt alternativ. Med blomsterpotter, plantekasser eller hengende plantekrukker kan du dyrke alt fra salat til tomater på balkonger eller terrasser. Velg riktige containere, fyll dem med næringsrik jord og plasser dem der de får nok sollys. Dette gjør det mulig å dyrke grønnsaker og urter selv i urbane omgivelser.

Vertikaldyrking: Maksimer Plassen

Vertikale hagearrangementer gir mulighet til å utnytte vertikale flater for dyrking. Vegghager eller dyrking i opphengte poser gir en unik løsning for små områder. Hengende planter og modulbaserte veggløsninger gir deg mulighet til å dyrke alt fra jordbær til krydder, og det ser estetisk tiltalende ut samtidig.

Innendørs Dyrking: Året Rundt

Med moderne teknologi som LED-vekstlys kan du dyrke friske urter og grønnsaker innendørs året rundt. Dette er spesielt nyttig i kalde klimaer eller for de som bor i leiligheter. Velg kompakte varianter av grønnsaker og urter, og gi dem det nødvendige lyset og vannet.

Norsk Klimavennlig Dyrking

I Norge har vi et unikt klima som krever tilpasning av dyrkingsmetoder. Velg planter som er tilpasset det kalde klimaet, som rotgrønnsaker, kål, og bærbusker. Mange av disse plantene trives godt i norske forhold og krever minimalt med vedlikehold. Norsk natur gir også gode muligheter for å samle naturlig regnvann eller smeltevann for vanning, og du kan bruke kompostert matavfall for å berike jorden.

Selvforsynt Med Små Handlinger

Selv små dyrkingsprosjekter kan bidra til en mer selvforsynt livsstil. Å dyrke din egen mat gir deg kontroll over hva du spiser, reduserer ditt fotavtrykk, og gir deg en forbindelse til matproduksjonen som er verdifull. Start med små prosjekter, lær underveis, og nyt gleden av å høste fruktene – bokstavelig talt – av ditt eget arbeid.

Å dyrke din egen mat, uansett hvor du bor, handler ikke bare om selvforsyning, men også om å skape en mer bærekraftig og tilfredsstillende livsstil. Så selv om du ikke har en stor hage, kan du likevel ta del i gleden av å dyrke dine egne sunne grønnsaker og frukt.

Fra Naturlig Næring til Giftige Gjødsler: En Reise gjennom Jordens Forvandling

 

I vår moderne verden, hvor effektivitet og høy avkastning ofte er nøkkelordene innen landbruket, har vi beveget oss bort fra det naturlige og sunne for jorden. Denne utviklingen har ført til at vi stadig oftere tyr til kunstige gjødsler, giftstoffer og omfattende jordbearbeiding for å maksimere avlingene våre. Dessverre er prisen vi betaler for økt produksjon ofte høyere enn vi innser, både for vår helse og for jordens bærekraft.

Myten om Kunstig Gjødsel og Rikdommens Pris

Mange av oss har blitt lurt inn i troen om at kunstig gjødsel er nøkkelen til suksess når det gjelder å få mest mulig ut av jorden. Selv om det kan gi øyeblikkelige resultater ved å tilføre planter de nødvendige næringsstoffene, kommer dette ofte med en høy pris. De som selger kunstgjødsel og plantevernmidler ser kanskje rikdommen sin vokse, men dette skjer på bekostning av jordens helse og vår egen.

Ødeleggelsen av Jordsmonnet

Pløying av jord og bruk av kjemiske gjødsler endrer jordstrukturen og dreper mikroorganismene som er avgjørende for sunn plantevekst. Jordens naturlige fruktbarhet reduseres, og vi blir avhengige av stadig større mengder kunstige tilsetninger for å opprettholde avlingene. Denne onde sirkelen fører til tap av biologisk mangfold og gjør jorden mer sårbar for erosjon og utarming.

Fra Gift til Næring: Naturlig Jordforbedring

Det er på tide å revurdere vår tilnærming til jordbruk. Byggingen av en god jord trenger ikke å være avhengig av kunstige midler. Kompostering, bruk av organisk materiale og vedlikehold av en levende jordmikrobiota kan forvandle selv den mest utarmete jorden til et fruktbart paradis. Dette gir ikke bare næring til plantene, men styrker også jorden til å motstå sykdommer og skadedyr naturlig.

Næringsstoffer og Helse: Fra Jord til Bord

Når vi dyrker i jord som er naturlig og rik på mikronæringsstoffer, blir resultatet mer enn bare en større avling. Grønnsakene som vokser i næringsrik jord, er også rikere på essensielle næringsstoffer. Dette har direkte konsekvenser for vår helse når vi konsumerer disse plantene. Å returnere til naturlige dyrkingsmetoder er derfor ikke bare gunstig for jorden, men også for vår egen velvære.

Gift i Maten: Konsekvensene av Kunstige Tilsetninger

Bruken av kunstgjødsel og plantevernmidler har ikke bare miljømessige konsekvenser, men det kan også påvirke vår helse negativt. Giftstoffer fra disse kjemikaliene kan ende opp i maten vår, og over tid kan inntak av slike stoffer føre til alvorlige helseproblemer. Fra allergiske reaksjoner til kroniske sykdommer, er prisen vi betaler for å unnlate å ta vare på jorden høy.

Konklusjon: Gjenoppdagelsen av Naturlig Jordbruk

Det er på høy tid å gjenoppdage verdien av naturlig jordbruk. Ved å avvise de kunstige hjelpemidlene som har blitt en integrert del av moderne landbruk, kan vi gjenopprette jordens helse, øke næringsinnholdet i maten vår og beskytte oss mot de skadelige konsekvensene av giftstoffer. Det er på tide å investere i jorden vår og forstå at dens velvære er nøkkelen til vår egen overlevelse.

Dusjing av kompost-te på blader: En forebyggende tiltak mot soppinfeksjoner

I dag kom jeg over en spennende video om bakterier og planter og vekster.

Det fokuseres masse på å forbedre jorden vi dyrker i og mange har allerede fått med seg at når vi pløyer jorda at vi dreper mikroorganismen og mikrosoppen i jorda også kjent som mykorriza

Å dekke bar jord med et lag organisk materiale for å bevare er viktig men i hagen min har jeg et plommetre som gir meg litt hodebry.

Det gir verdens beste plommer og det er et flott tre. Problemet er at det får så mye plommer og så får jeg en slags sopp på plommene og de blir ødelagte. Den økologiske tilnærmingen til det er å plukke vekk slik at ingen plommer kommer i kontakt med hverandre, det bremser problemet.

Har de siste årene plukket av plommer i hundretall hvert år men greinene er så fulle at de må ha støtte.

Det er så synd å få ødelagt så mye deilige plommer så nå skal jeg prøve noe nytt.

 

Dusjing av kompost på blader: En forebyggende tiltak mot soppinfeksjoner

Noen gartnere har begynt å utforske bruken av kompostdusj som en naturlig metode for å forebygge soppinfeksjoner på blader. Dette innebærer å spraye en fortynnet løsning av kompost på plantenes blader. Komposten inneholder nyttige mikroorganismer som kan konkurrere med skadelige sopp, og det kan også styrke plantens eget forsvarssystem.

 

I dag oppdaget jeg en video om å lage de gode bakteriene som spiser opp soppen og det skal jeg prøve til våren og jeg kan nesten ikke vente. De har prøvd ut dette på gårder de dyrker frukttrær og druer med utrolig resultat.

Først skal jeg beskjære treet rundt februar for å åpne det mest mulig opp og fjerne døde greiner og noen måneder senere skal jeg prøve å lage kompost-te å sprøyte på bladene.

Kompostteen lager jeg av alt ugress jeg finner, litt kompost og vann i en stor bøtte. Rører rundt en gang om dagen i 2 uker og den er klar. Blander den ut 1:20 med vann.  Har en sprøyte jeg kan bruke til å dusje treet med.

Jeg synes det er så spennende å gøy å lære nye ting å prøve dem ut selv

 

 

 

Hvor er du på vei?

Hei på dere

Det er fyr i peisovnen og vi sitter her med minste englabassen med litt lørdagsmunngodt og stearinlys.

Vi har vært igjennom 2 hele kroppstreninger så nå har jeg fått nytt program så det blir spennende, hun er så flink <3 Beste personlige treneren jeg vet <3 Tipper jeg må rulle ut av senga i morgen for jeg vet jeg blir støl som et esel.

 

Tidligere i dag var jeg innom Vinterbro og handlet litt småting til kalenderen. Jeg ble stående stille en stund å se på menneskene rundt meg. Masse stress som om det var OL i å få fatt i alt før en frist gikk ut og folk i trafikken var ikke mye bedre.

Det var midt i handlinga jeg begynte å tenke på hva er egentlig så viktig med å komme hjem 3 minutter tidligere?

Livet er jo en vei vi alle går. Vi går fra A til B og til C og tilbake til A igjen.

 

De små gode øyeblikkene, en klem, de gode samtalene, å heie litt mer på hverandre og å være grei med medmennesker og jorden, dyrene, det er kanskje det viktigste?

Ta vare på de små tingene som kanskje er de aller største <3

Snart begynner adventstiden, på tide å begynne å lokalisere adventstjernene 😀

Skal du bake noen småkaker i år?

Prøver du også å roe litt ned å nyte de små gledene?

CU og takk for besøket <3

Vinter men en fin tid til å planlegge og gjøre småting

Hei på dere

I går hadde vi øving med bandet slik vi pleier, det var så superfint <3

Jeg sitter i sofaen og i hele huset dundrer det musikk vi jobber med, den nyeste låta kaller vi bare Troll-låta. Du skjønner det når du hører den for det er som troll som kommer gående, full av energi. Har skrevet ferdig melodi på sangen og tekst til vers og refreng så nå har jeg bare bridgen igjen og den har jeg ikke hørt ennå så det blir spennende 😀

 

Var akkurat inne i studio og hørte bridgen nå og….WoW! Den blir såååå utrolig bra! Det kommer til å bli min favorittlåt 😀

 

Bestilte garn fra Garnius for å strikke tøfler og genser i ren tykk ull. Høsten og vinteren er så kos med litt strikking.

Har rekka opp genseren 4 ganger. Nytt garn og uten oppskrift så kan det skje..

Lærer nye ting hele tiden og så har jeg favoriattsøskenbarnet på tråden når jeg lurer på noe. 1881Cecilie <3

Nå er jeg på 4. gangen med å strikke den genseren. Syntes sort gjorde seg så jeg har bestilt mer sort og da er det litt pause i strikkinga til det kommer

Ute er det kaldt, faktisk tele i bakken. Fikk skrudd opp en solcelle-lampe som tenner når den oppdager bevegelse ute nå:

Hele hagen skal planlegges. Det er et lag med woodchips som dekker jorda sånn at den er klar til å plantes i når våren kommer

På andre siden i kjøkkenhagen har jeg purre, gulrøtter og pastinakk. De kan stå i vinter og høstes når tela går eller jeg kan ta opp nå også om jeg behøver

Hadde kjøpt nye solcellelys til minihusene men da jeg satte de opp var det forskjellige modes sånn at i natt har det blinket som disko i dem. Bestemte meg for å bruke de et annet sted så nå må jeg få bestilt nye til minihusene. Det ene står under en søtkirsebærbusk:

Og det andre står under et ferskentre:

Pawpawtrærne mine har overlevd De har fått et tykt lag med woodchips rundt og i kjøleskapet har jeg pawpawfrø som ligger i fuktig papir i en pose, så jeg krysser fingrene Det er så spennende med planter. I slutten av januar eller litt ute i februar skal jeg plante Jalapeno så sesongen starter om litt 🙂

Jordskokkene ble sikkert 3 meter høye. De skal få spre seg litt før jeg høster. Klipte opp stenglene så isolerer de jorda under:

Tindvedbærne var vanskeligere enn planlagt. De er blaute som multer så de er nesten umulige å plukke. Noen sa at man skulle la de stå på buskene til det ble frost for så å høste dem, men de er blaute fortsatt. Klipte av greiner med bær og putta i fryseren. De smaker usannsynlig godt

Inn til drivhusert, her snakker vi thjohei. Har montert opp 4 lengder med solcellelys:

Skal se om jeg får tatt et bilde når de tennes, må jo bli bra! Mangler ca 6 lenker til for å få med hele buegangen

Noe spennende jeg driver med er å rote greiner over vinteren. Har sand i pottene og rothormon på enden av greinene

De skal bare stå ute i hele vinter så slipper jeg å vanne dem.

Det blir så spennende å se til våren og sommeren 😀

Jeg glemte det men det er lurt å skråskjære toppen slik at vann renner av:

Kiwibærne har hann- og hunnplanter.  Man behøver bare noen få hannplanter til en skokk hunnplanter, litt glad det ikke er sånn med oss mennesker, selv om..wellwell nok om det.

Ferskentreet ble det litt tynne greiner men kunne ikke snaue hele busken heller. Greiene bør være tykke som en blyant.

Klatreroser:

Klart til tomater som jeg planter i mars:

Bort denne skråningen som er 41 litt store skritt vurderer jeg å plante kiwibær, druer og roser øverst. Kan hende det blir endringer, må jo se om jeg får til rotinga først og så er det store problemet å få satt opp stiller i steingrunn til støtte for buskene. Under skal jeg ha squash, meloner i tillegg til det som er der; kamille, tingvedtak, jordbær, svarthyll, stikkelsbær, sjokolademynpte, solbær, et nøttetre(dyrket frem av en julenøttepose jeg fant på butikken og jordskokk

Satt og leste litt om tranebær og så kom jeg på at jeg har jo kjøpt planter for noen år siden I dag fant jeg dem, null bær men de lever. Har bestilt mer rothormon så til våren skal jeg ta stiklinger av dem og prøve å dyrke dem på et annet sted de kanskje trives bedre. Hadde vært så digg å kunne plukke tranebær i egen hage :D.

 

Litt overrasket over at kål og spinat kommer opp nå for jorden er frosset:

tror jeg mangler ca 5-6 lyslenker for å få hele buegangen men fint blir det <3 :

Håper dere alle har det bra <3

CU og takk for besøket <3