En koselig liten dag med planting av klatrebønner

Et helt nytt lite liv på vei til å se en ny dag:

Hei på dere 🙂 I går var jeg sammen med guttene og lagde woodchips og det var så kos men da vi dro hjem var jeg sliten

og himmelen var så vakker at jeg fikk lyst til å male

I dag er det plantedag siden jeg har vært litt opptatt med andre ting de siste dagene

Det er så digg å sitte og planlegge frø og planting, det er fort gjort å glemme noe man har tenkt å så så jeg tror jeg skal lage meg en bok til vinteren sånn med hva som skal i jord uke for uke eller måned for måned

Dagens kontor, slettes ikke værst. Blir så glad av alle frøene som spirer <3

Pottestabelene mine har minsket noe veldig og ikke mange dagene skal jeg begynne for alvor å fylle drivhuset med planter

Men i dag har jeg pottet litt om og sådd bønner, klatrebønner

De vokser så fort at jeg plukket ca annen hver dag men nå ser jeg at det anbefales å plukke hver dag og det blir mye bønner av en plante. Leste at hvis man skal ha nok bønner til 2 personer skal man plante 3 planter. Jeg har planta 36 planter så har nok bønner til hele nabolaget og litt til hahaha Har en følelse av at det blir endel mat. Den ene sorten jeg har planta i år (12 planter) er gule voksbønner, dem fikk jeg ikke til i fjor men jeg gir meg ikke såklart, bare å prøve igjen 🙂

 

Jeg pleier å klipe av de nederste bladene på tomatplantene og så planter jeg planten mye dypere enn den var. Da får tomatplantene nye røtter opp langt stilken som er under jorda og planten blir mye mer robust og kraftig. Et annet tips er å klippe av blader slik at de ikke kommer i kontakt med jord for da kan man få sykdommer på plantene. Disse bladene som du klipper av kan du plante og vipps har du nye tomatplanter

Det er så enkelt å så en liten neve frø og så prikle den slik at hver plante får egne potter.

For at det ikke skal bli så mye klin med jord har jeg alt oppi en diger bøtte:

Det går fort å prikle og så er det yberkosleig å bare sitte og la tankene vandre mens man holder på:

Plantet mange flere bønner i år enn i fjor siden de er supergode og forvelle og fryse. Vi har spist bønner hele vinteren

Ute fant jeg en liten potte med dette oppi:

Aner ikke hva det er men jeg ga den ny jord og større potte 🙂

På siden av drivhuset lagde jeg et lite bedd som skal toppes med woodchips men først må plantene komme opp. Har planta quinoa og bladete her:

Woodchipsen vi lagde i går kom nå, superdigg! :

Potetene jeg satt i bøtter i drivhuset er begynt å spire. Når det holder plussgrader om natta flytter jeg bøttene ut

På platten har jeg fått rensa et kassebedd og ett gjenstår:

glemte helt å si at alt jeg planta ute før snøen kom overlevde:

Planta litt forskjellig av vekster som tåler litt kaldt 🙂 Eneste som ikke kom opp var persille men det har jeg potta om i dag og har inne så det er helt greit 🙂

Nå er det labbene litt høyt. Håper du har hatt en fin dag

 

Som man sår høster man <3

CU og takk for besøket

Se hva som kom inn døra her nå, bananpalme:

Satt forleden og bestilte litt matvarer på Oda og så oppdaget jeg at de selger

bananpalmer som riktignok kan få spiselige minibananer 😀

Den havna rett oppi handlekurven min og det kom akkurat inn døra.

 

Vi pleier å tulle litt i bandet om bananer, bananøl, bananøy og bananer. Vet ikke hvorfor men det er en intern greie

og da passet det jo bra med en palme.

Planten kostet bare litt over en hundrings

 

Planten kan bli 2- til 4 meter høy og er en dvergvariant som må bo inne

Musa Tropicana, også kjent som tropisk banan, er en planteart i bananfamilien som produserer spiselige frukter. Disse bananene er små og søte, og kan spises rå eller brukes i ulike matretter og desserter.

Det er verdt å merke seg at selv om Musa Tropicana er en spiselig bananplante, er det flere varianter av bananplanter som ikke produserer spiselige frukter. Det er derfor viktig å være sikker på at du har riktig art før du spiser bananene fra planten.

Musa Tropicana er en tropisk plante som trives best i varme, fuktige klima, og er derfor ikke hardfør nok til å overleve utendørs i Sør-Norge gjennom vinteren. Den kan imidlertid dyrkes i drivhus eller inne i et varmt, lyst rom året rundt.

For å dyrke Musa Tropicana i Sør-Norge, må du sørge for å gi den tilstrekkelig med varme, lys og fuktighet. Det er også viktig å velge en potte med tilstrekkelig størrelse og drenering, samt en jord som er rik på næringsstoffer og som holder på fuktighet godt. Vanning bør være regelmessig og planten bør gjødsles jevnlig for å opprettholde sunn vekst.

 

Musa Tropicana er kjent for å være en rasktvoksende plante når den dyrkes i optimale vekstforhold. Under optimale forhold kan den vokse opptil 2-3 meter i høyden på ett år.

Vekstraten avhenger imidlertid av flere faktorer, inkludert klima, tilgang på lys, vann og næringsstoffer, og størrelsen på potten der den vokser. Hvis planten ikke får tilstrekkelig med disse elementene, vil den vokse langsommere.

Det er viktig å huske at selv om Musa Tropicana er en rasktvoksende plante, kan det ta flere år før den når full høyde og produserer frukt. Det er derfor viktig å gi planten tålmodighet og regelmessig pleie for å sikre sunn vekst over tid.

 

Tror jeg starter med å potte den om i morgen

 

Ha en fin kveld alle sammen <3

PawPaw, verdens beste frukt!

Ikke hørt om det før? Da burde du lese virdere her

Pawpaw-treet er en eksotisk frukt som har blitt stadig mer populær i Norge de siste årene. Dette treet er også kjent som Asimina triloba, og er en av de få frukttrærne som opprinnelig er fra Nord-Amerika. Pawpaw har en kremaktig og smakfull frukt som er omtrent så stor som en liten mango. Fruktene er litt søtere enn bananer, men med en smak som minner om ananas og mango.

Mange tror at pawpaw-treet bare kan dyrkes i varme klima, men det viser seg at dette treet faktisk kan dyrkes i Norge også. Det finnes til og med pawpaw-trær som har overlevd vintre i Norge på opp til minus 30 grader Celsius. Dette er mulig fordi pawpaw-treet har utviklet en tilpasning til kaldere klima, og kan faktisk overleve vinteren ved å gå i dvalemodus.

Det er viktig å vite at pawpaw-treet ikke kan dyrkes i alle deler av Norge. Det krever en god del sollys og varme, så det anbefales å plante pawpaw i områder med et varmt og solrikt klima. Treet trives også best i områder med god drenering, og det er viktig å beskytte det mot vind.

Det kan ta noen år før pawpaw-treet begynner å produsere frukt, men når det først begynner å bære frukt, vil det produsere en god mengde. Fruktene modnes i september eller oktober, avhengig av klimaet og sorten av treet.

Til tross for disse utfordringene, kan det være en spennende og givende opplevelse å dyrke pawpaw i Norge. Ikke bare vil du kunne nyte de deilige fruktene, men du vil også ha en unik og eksotisk frukt som ikke mange andre har i sin hage.

I konklusjonen kan det sies at pawpaw-treet er en spennende og unik frukt som kan dyrkes i Norge med riktig omsorg og plassering. Med tiden vil du kunne nyte en god avling av søte og smakfulle frukter. Så hvis du er ute etter å prøve noe nytt og eksotisk i hagen din, kan du vurdere å plante et pawpaw-tre og se hva som skjer!

(organisk dyrking, hva er bedre enn det?)

 

Jeg elsker deg

for din duft av sødme og for hvordan du lekent svøper meg inn i din favn

og forhekser meg med livet som oppstår og hele ditt vesen

Jeg elsker det når du lar solens stråler varme mine kinn og fuglene fyller himmelen og skogen med fortryllende sang

Våren har en egen duft av håp og forfriskende deilig etter en regnskur, nesten som en sødme som fyller lungene.

 

Det kjennes som alt er mulig, alt

 

Jeg elsker at du gir en ny begynnelse og jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å vekke alt til livet igjen

 

Kjærligheten er som vinden som blåser, uforutsigbar og ustoppelig i sin vei. Som en flammer som danser på en bål, brennende og varm, men aldri å stille.

 

Jeg blir litt lei meg også når jeg våkner og våren er vekk

Det var mange som våknet til full vinter i dag

Men heldigvis vet jeg at den er rett under det hvite teppet og at den kommer snart igjen Jeg elsker våren <3

Nå er guttene her og driver med innspilling av ny låt, jeg elsker den låta også 😀

Gleder meg til å vise den selv om den ikke er for sarte sjeler så er den ekte <3

 

Var det snø hos deg i dag også?

 

Nå er det kaffepause, takk for at du kom innom <3

I dag kom pakkene! :)

 

Facebook er gulle godt, noe man lurer på så sitter ekspertisen der. Tusen takk!

I dag kom pakkene jeg har venta på. Jeg prøvde i fjor å plante asparges men de overlevde ikke vinteren. Så masse jobb og så

gikk det ikke, derfor bestemte jeg meg for å plante barrotplanter av asparges og de kom i dag:

Når man planter asparges fra frø tar det 3-4 år før man kan begynne å høste av dem mens når man planter barrot er de ofte flere år og da er det ikke så lenge før man kan begynne å høste litt.

Men så kom problemet, hva er opp og hva er ned. La ut på fb bilde og spurte:

og heldigvis for det! Måtte ut og grave dem opp og plante de andre veien Hva skulle man gjort uten fb <3

Jeg er litt skeptisk på kålvekster for de får fort mye udyr men i år skal jeg prøve meg på knutekål. Fant en lilla og grønn variant:

Fløyelsblomst eller tagetes er en blomst som holder skadeinsekter unna, så mens jeg planta et helt brett med dem, et brett med knutekål  mens jeg snakka med ei venninne på telefonen

Tagetes 104 stykk i følge min venninne:

 

Knutekål:

Snart ikke et sted i huset uten planter 🙂

Skikkelig regnværsdag i dag men mye fint man kan gjøre selv om været ikke er topp.

 

Litt fakta om knutekål og asparges:

 

Knutekål er en rotgrønnsak som har blitt stadig mer populær de siste årene. Den er i samme familie som brokkoli, kål og blomkål, og kan brukes i mange ulike retter. Knutekål er rik på fiber, vitamin C og kalium, og har også en høy andel antioksidanter.

Å plante knutekål kan være enkelt hvis du har en hage eller et grøntområde. Du vil trenge frø, jord og en solrik plass å plante dem. Knutekål krever vanligvis mye sollys og vann, men tåler også kaldere temperaturer. Når frøene spirer og plantene vokser, er det viktig å sørge for at de får nok vann og næring.

En av fordelene med å spise mer knutekål er at den er lav på kalorier og høy på næringsstoffer, noe som gjør den til et sunt alternativ til mange andre matvarer. Knutekål er også en god kilde til fiber, noe som kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, samt hjelpe med fordøyelsen.

I tillegg kan knutekål hjelpe med å senke kolesterolnivåene og redusere betennelse i kroppen. Den er også en god kilde til vitamin C, som styrker immunforsvaret og bidrar til å beskytte cellene mot skader forårsaket av frie radikaler.

Når det gjelder asparges, er også dette en sunn grønnsak som er rik på næringsstoffer som vitamin K, folat og antioksidanter. Asparges kan også bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Den kan også bidra til å forbedre fordøyelsen og hjelpe til med vektkontroll.

Så, både knutekål og asparges er sunne valg når det gjelder å spise mer grønnsaker. Det kan være lurt å variere kostholdet og inkludere begge deler for å dra nytte av de ulike næringsstoffene de inneholder. Prøv å legge til litt knutekål i salater, supper eller wok-retter, eller prøv å grille eller ovnsbake asparges som en sunn tilbehør til middagen.

 

Litt ekstra og så ser det helt proft ut

Hei på dere

For noen varme fine dager det har vært nå, men i dag kom regnet så jeg tok en runde i hagen og hadde på litt økologisk hønsegjødsel på noen steder. Har aldri brukt det før så det må testes 🙂

 

I går lagde vi en sirkel rundt ene epletreet. Jeg fester en spade i et tau og så andre enden i stammen så er det bare å gå rundt å spa, blir en perfekt ring (Bare pass på at spaden er rett) Litt ekstra innsats og så blir det proft som bare det:

Når gresset blir grønt kommer den brune ringen mye bedre frem. Er superfornøyd med denne metoden. Har fylte woodchips under så kommer det ikke ugress og så planter jeg under treet.

 

Hyllene inne er fulle og ene kjøkkenbenken og spisebordet begynner også å bli fylt opp

 

Plantene vokser fort og jeg potter litt om hver dag nesten

Det er lurt å merke alt for man glemmer hva man har plantet hvor. Her for eksempel, under plommetreet i en sirkel kommer det opp disse her og jeg aner ikke hva det er:

Noen som vet?

Tenker å begynne å plante litt bønner en av dagene og har bestilt aspares og knutekål. Så morsomt å vente på pakker 🙂

 

Håper dagen din er fin <3

 

Superenkelt, billig og utrolig sunt -brokkolispirer

 

Brokkolispirer er en type spiselige skudd som kommer fra frøene til brokkoliplanten. Disse små skuddene er kjent for å være utrolig næringsrike og inneholder mange helsefordeler, dessuten er de gode 😀

En av de største fordelene med brokkolispirer er at de er fulle av antioksidanter. Antioksidanter hjelper kroppen med å bekjempe frie radikaler som kan føre til sykdom og skade på cellene våre. Brokkolispirer inneholder også en rekke vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C, vitamin K, folat, kalium og jern.

En annen fordel med brokkolispirer er at de inneholder stoffer som kan hjelpe til med å redusere betennelse i kroppen. Dette kan være spesielt gunstig for personer med tilstander som leddgikt og andre betennelsessykdommer.

I tillegg kan brokkolispirer hjelpe til med å styrke immunforsvaret vårt. Dette skyldes at de inneholder en forbindelse som heter sulforafan, som kan bidra til å stimulere produksjonen av hvite blodlegemer i kroppen vår.

Når det gjelder næringsinnhold, så er brokkolispirer utrolig næringsrike. De inneholder blant annet mer vitamin C enn appelsiner, og mer kalsium enn melk. De er også rike på fiber og protein, noe som gjør dem til en sunn og mettende matvare.

Så hva kan du gjøre med brokkolispirer? Du kan legge dem til salater, smoothies eller som et sunt tilbehør til middagen din. De er også flotte som en sunn snacks på egen hånd. Hvis du vil dyrke dine egne brokkolispirer, så er det enkelt å gjøre det hjemme med en spirekrukke og noen brokkolifrø eller bare plante dem i en potte eller et plastkar som meg:

Når den første bakken med brokkolispirer er spist, setter jeg en ny. På den måten har vi alltid brokkolispirer tilgjengelig 🙂

 

Om du ikke har potter kan du også bruke en bakke eller isboks. Bare lag hull i den under sånn at vannet kan drenere ut. Ha litt jord i bunnen og strø på frø og vann dem. Etter et par dager begynner frøene å våkne og i underkant av en uke spiser du på spirene 🙂

 

Alt i alt er brokkolispirer en sunn og næringsrik matvare som kan hjelpe til med å styrke helsen din på en rekke forskjellige måter. Prøv å inkludere dem i kostholdet ditt, og se hvor godt de kan gjøre for deg! Det er så morsomt at jeg har tilogmed begynt å lage slike til venner som jeg er glad i <3

Litt luksus (men det er blitt en tradisjon) i drivhuset men det er lov <3

Endelig er våren her, og det er på tide å begynne å tenke på hagen igjen! Selv om det fortsatt kan være kaldt ute og det kan være litt snø igjen, er det allerede mye du kan gjøre for å forberede hagen din på den kommende sesongen.

En av de beste tingene du kan gjøre tidlig på våren er å starte med å rydde opp i hagen. Rake løv og kvist fra fjoråret, og fjerne eventuelle døde planter eller blomster som ikke overlevde vinteren. Dette gir deg en god start og gir rom for nye planter og blomster å vokse.

Etter at hagen din er ryddet, kan du begynne å plante noen av de tidligste vårblomstene. Snøklokker, påskeliljer og krokuser er alle flotte valg som kan gi litt farge til hagen din, selv når det fortsatt er snø på bakken. Disse plantene er også veldig hardføre og vil tåle litt kulde og frost.

Når du har plantet noen vårblomster, kan du begynne å forberede jorda for sommerblomster og grønnsaker. Det er lurt å tilføre jorda litt gjødsel og kompost for å gi plantene en god start. Hvis du har plass, kan du også vurdere å starte noen frø inne og transplantere dem ut i hagen når været blir varmere.

Tidlig på våren er også en god tid å begynne å tenke på hvordan du vil dekorere hagen din. Kanskje du vil lage en ny blomsterbed eller legge til noen nye stier eller benker. Uansett hva du velger å gjøre, kan du begynne å planlegge og gjøre noen små endringer nå, slik at hagen din vil være klar når været blir varmere.

 

Det kommer opp så mange spennende spirer og jeg storkoser meg og måtte unne meg en deilig kosekaffe:

Det er ikke så ofte men en gang i mellom blir det kaffe med skummet melk og sirup eller brunt sukker, nam.

I dag ble det litt rydding i hagen og litt planting. Tok en gammel bøtte og putta opp i den de tingene jeg ville ha med ut:

Det er fortsatt litt snø på tomta og kaldt på hendene, men inni haugen med woodchips er det sikkert 60-70 grader om ikke

varmere og jeg putta bare Henden inn i haugen og ble varm så det holdt på fingrene:

Holder på å fylle på med woodchips i skråningen. Jeg lager slike hyller i skråningen og planter i, så renner ikke vannet rett ned men blir der jeg har planta:

Og når vi snakker om planting…vurderer å lage en youtubekanal sånn at jeg kan filme hva jeg gjør når, for nå kommer det opp ting jeg ikke aner hva er ved siden av jordbærene:

 

I drivhuset har jeg planta poteter i bøtter, det ble masse poteter av det i fjor

Planter de inne i drivhuset og når det ikke er fare for nattefrost mer, flytter de ut

Men for noen år siden begynte jeg med å ha timoteihøy over poteten, oh himmel det lukter så godt

og i dag var det på tide å ha på høyet. Det lukter herlig, søtt og sommer <3

Jeg blir glad bare av å kjenne lukta Det kjennes litt som luksus å kjøpe det men

noe skal man virkelig unne seg og ting som gjør en glad har ingen pris

Til slutt, husk å ta deg tid til å bare nyte hagen din tidlig på våren. Det er en spesiell tid på året, med nye begynnelser og håp for hva som kommer til å vokse og blomstre i de kommende månedene. Så, ta deg tid til å gå en tur rundt i hagen og nyte alt det vakre som allerede finnes der, og alt det som kommer til å komme.

 

Little Eden og små prosjekter:

Hei alle sammen <3

Det som er mest koselig med hage er å lage små prosjekter og når de blir gjort med kjærlighet bygger man noe fint og skikkelig godfølelse i hele kroppen

Her er noen små prosjekter i hagen:

 1. Plant noen urter eller grønnsaker i en beholder: Du trenger ikke en stor hage for å ha en grønnsakshage. Du kan enkelt plante noen urter eller grønnsaker i en beholder på verandaen eller balkongen din. Det kan være alt fra basilikum og persille til cherrytomater og paprika. Du vil ikke bare ha tilgang til ferske urter og grønnsaker, men det vil også være en fin dekorasjon på balkongen din.

 

2. Lag en stein- eller grussti: Hvis du har en del av hagen som er lite brukt eller lite tilgjengelig, kan du lage en stein- eller grussti. Det er en enkel måte å legge til litt struktur og stil til hagen din. Du kan velge mellom en rekke forskjellige materialer og størrelser på steinene eller grusen, avhengig av stilen du ønsker å oppnå.

 

3. Bygg et fuglebrett eller fuglekasse: Fuglebrett og fuglekasser er ikke bare koselige og dekorative, men de gir også et flott sted for fuglene å bo og spise. Du kan lage dem selv ved hjelp av enkle materialer som treverk og spiker, og tilpasse dem etter din egen smak. Det er også en fin måte å tiltrekke seg forskjellige fuglearter til hagen din.

4.  Lag en uteplass eller sitteområde: Å ha et sted å slappe av og nyte hagen din er viktig. Du kan enkelt lage et sitteområde ved hjelp av noen stoler og et bord, eller du kan bygge en uteplass eller dekke en del av terrassen din. Det vil gi deg muligheten til å nyte hagen din på en annen måte, og gir en koselig atmosfære.

Det kan være lurt å lage arbeidstegninger (mine er ikke så detaljerte):

5. Lag en blomsterkasse eller plantebed: Blomsterkasser eller plantebed er en fin måte å legge til litt farge og liv til hagen din. Du kan velge mellom en rekke forskjellige planter, blomster og trær, avhengig av klima og dine egne preferanser. Å plante og dyrke egne blomster og planter kan også være en hyggelig og avslappende aktivitet som kan nytes over tid.

Disse små prosjektene vil gi deg en følelse av å gjøre noe positivt i hagen din uten å overvelde deg med arbeid. Det vil også gi deg muligheten til å legge til små elementer over tid som vil forbedre utseendet på hagen din og gi deg en koselig atmosfære.

Jeg har pleid å lage et slikt hus hver sommer så nå har jeg 3:

Jeg har solcellelys inni dem sånn at når kvelden kommer lyser dem <3

Vinn vinn sukkerspinn <3

Har du planer om et lite prosjekt eller 2 i hagen i sommer?

Dyrk dine egne tomater:

Jeg elsker å dyrke tomater og det finnes så mange spennende sorter. I år har jeg planta cherrytomater, bifftomater og plommetomater.

Å dyrke tomater kan være en flott måte å få friske og sunne grønnsaker rett fra hagen din. Men etter at plantene har vokst og tomatene har blitt høstet, er det en annen viktig trinn å forlenge holdbarheten på tomatene ved å lage en hermetisert tomatsaus. I dette blogginnlegget vil jeg forklare hvordan man potter om tomatplanter, og gi deg oppskriften på hvordan du kan lage en deilig italiensk hermetisert tomatsaus med dine egne hjemmedyrkede tomater.

Potting av tomater

Før du kan lage en deilig tomatssaus, må du ha sunne og friske tomater. For å dyrke tomater hjemme, trenger du å plante frøene i små potter med jord og la dem spire. Når plantene har vokst seg sterke nok, bør de potteres om i større potter eller beholdere.

Potting av tomatplanter er en enkel prosess, men det er viktig å gjøre det riktig for å sikre at plantene vokser seg sterke og sunne. Følg disse trinnene for å potte om tomatplanter:

 1. Fyll en større pott eller beholder med god kvalitetsjord som inneholder nok næringsstoffer for tomatplantene.
 2. Lag et hull i midten av jorden som er dypt nok til å romme hele rotsystemet på tomatplanten. Jeg pleier å plante tomatplantene dypt for da får man en mer robust plante. Alle “hårene” på stengelen som kommer under jorda blir til røtter:
 3. Fjern forsiktig tomatplanten fra sin opprinnelige pott ved å ta tak i den nederste delen av stammen. Hvis det er vanskelig å fjerne planten fra potten, kan du forsiktig vri potten eller bruke en liten spade for å løsne jorden.
 4. Plasser tomatplanten i hullet du har laget og dekk den med jord, og sørg for at det ikke er noen luftlommer rundt røttene.
 5. Vann tomatplanten forsiktig og sett den i et solrikt område.

Det er en stund igjen til tomatene er ferdige men legger ved en oppskrift her så finner vi den lett når tomatene er klare:

Lage en italiensk hermetisert tomatsaus

Når tomatplantene har gitt deg en god avling av modne tomater, kan du bruke dem til å lage en deilig italiensk hermetisert tomatsaus. Denne sausen er perfekt til å ha på lager, og kan brukes i mange forskjellige retter som pizza, pasta eller som base for en tomatsuppe.

Ingredienser:

 • 2 kg tomater
 • 2 ss olivenolje
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ts sukker
 • Salt og pepper etter smak
 • Frisk basilikum, hakket

Slik gjør du det:

 1. Skjær et kryss i bunnen av hver tomat og dypp dem i kokende vann i 30 sekunder. Avkjøl tomatene i kaldt vann, og skrell dem.
 2. Del tomatene i små biter og sett dem til side
 1. I en stor kjele, varm olivenoljen og sauter hvitløken til den blir myk og gyllen.
 2. Tilsett de hakkede tomatene, sukker, salt og pepper. Kok opp blandingen og la den småkoke i 45-60 minutter, til sausen er tykk og konsentrert.
 3. Tilsett hakket basilikum og rør godt.

Forsegling av glass med tomatsaus

Når tomatsausen er ferdig, er det på tide å forsegle den i glass for å forlenge holdbarheten. Følg disse trinnene for å forsegle glassene med tomatsaus:

 1. Fyll tomatsausen i steriliserte glass som har tette lokk.
 2. Sørg for å fylle glassene opp til maksimalt 1 cm fra kanten.
 3. Sett glassene i en stor kjele fylt med vann, og la dem koke i 30-40 minutter.
 4. Ta glassene ut av kjelen og la dem avkjøles naturlig ved romtemperatur.
 5. Når glassene er avkjølt, sjekk om lokkene er stramme og ikke kan bevege seg når du prøver å åpne dem.
 6. Lagre glassene på et tørt og kjølig sted.

Nå har du en deilig italiensk tomatsaus som kan brukes i mange retter, og du har lært hvordan du kan potte om tomatplanter og forsegle glass med tomatsaus. Med litt innsats og tålmodighet kan du få en god avling av sunne og friske tomater, og nyte dem hele året rundt!

<3