Little Eden Løvetann, flerårig kamille og update I hagen

Ja nå vokser det som bare det her.

Har begynt å høste av de tidligste grønnsakene som salat, spinat, rabarbra og reddiker

pipeløk og gressløk

Hadde så lyst å dyrke kamille i år men så oppdaget jeg at kamille et ettårig så den må man så hvert år. Men så

fant jeg romersk kamille og den er flerårig

Drivhuset ble skikkelig bomba med hundrevis av planter som skulle ut og inn og ompottinger, så jeg tok en dag og bare ryddet og kosta gulv og så ble det bra igjen

Det er så viktig å merke det man planter og det har jeg vært flink med i år, men det dukket opp en plante som jeg ikke hadde merka:

Planta den nede ved dammen. Den ligner mistenkelig på ferskentre 🙂

 

Morellbusken får haugevis med moreller i år:

og inne lager jeg fortsatt brokkolispirer:

I dag flytta vi den ene rosebusken til buegangen:

Måtte fikse en drenering derfor den måtte vekk, så nå krysser jeg fingrene og håper den overlever og blomstrer:

Løvetann:

 

Løvetannrotkaffe har en lang historie med bruk som en alternativ drikk. Faktisk har løvetannrotkaffe blitt brukt som en kaffeerstatning eller en kaffeblanding i mange kulturer over tid.

I folkemedisin og tradisjonell bruk har løvetannrot blitt verdsatt for sine potensielle helsefordeler, inkludert fordøyelsesstøtte, avgiftning og leverhelse. Roten har også blitt brukt som en mild vanndrivende urt og for å støtte nyrefunksjonen.

Spesielt under krigstider eller økonomiske vanskeligheter, da tilgangen til kaffe var begrenset eller kostbar, ble løvetannrot brukt som et alternativ til kaffebønner. Roten ble tørket, ristet og malt for å lage en kaffelignende drikk.

Løvetannrotkaffe har også blitt brukt som en koffeinfri kaffeerstatning av de som ønsker å redusere sitt koffeinforbruk eller som opplever koffeinfølsomhet.

I dag fortsetter løvetannrotkaffe å være populær blant noen mennesker som ønsker en koffeinfri kaffeerstatning eller som er interessert i å utforske alternative drikker med potensielle helsefordeler.

Løvetannrot kan brukes som en erstatning for vanlig kaffebønner og har blitt brukt som en koffeinfri kaffeerstatning eller som en blanding med vanlig kaffe for å redusere koffeininnholdet.

Her er en enkel metode for å lage kaffe av løvetannrot:

  1. Samle friske løvetannrøtter. Du kan finne dem i hager eller andre områder der løvetann vokser.
  2. Rens røttene grundig ved å fjerne jord og annet rusk. Skyll dem godt under rennende vann.
  3. Tørk røttene ved å plassere dem på et rent håndkle eller papirhåndklær. La dem tørke helt, gjerne i noen dager.
  4. Når røttene er tørre, kan du male dem til en finmalt konsistens ved hjelp av en kaffekvern eller en blender.
  5. Forbered en kopp eller kaffekanne med kokende vann. Tilsett omtrent en spiseskje av den malt løvetannroten per kopp kaffe du ønsker å lage.
  6. La løvetannroten trekke i det varme vannet i omtrent 5-10 minutter, avhengig av hvor sterk du vil ha kaffen.
  7. Sil kaffen gjennom en finmasket sil eller kaffefilter for å fjerne de grovere partiklene.
  8. Server løvetannrotkaffen varm og nyt den som den er, eller tilsett melk, sukker eller annet søtningsmiddel etter smak.

Det er viktig å merke seg at smaken av løvetannrotkaffe kan være forskjellig fra vanlig kaffe, og noen mennesker kan finne den litt bitter eller annerledes. Det kan være lurt å prøve det ut og justere mengden løvetannrot og bryggetid for å finne den smaken som passer best for deg.

 

Tenk så fantastisk at hver liten blomst kan bli et eple:

Håper dere har hatt en fin dag <3

Rydding av garderoben og så kom godfølelsen :D

etter Marie Kondo prinsippet. Behold det som gjør deg glad

men først samle sammen alle klærne i en diger haug:

Holdt på å gi opp da jeg så størrelsen på haugen. Heldigvis måtte vi løpe ut å se for det kom et digert krigsskip forbi:

Og etter det var det en kaffe og så gå i gang med klærne. Ble temmelig tomt når jeg hadde tømt ut alt:

 

Ble masse ledige hengere også:

Værste jeg vet når jeg skal henge noe opp og så er det smekkfullstappa, men nå er det tilogmed plass til et nytt plagg eller to 🙂

Det er så deilig å få ryddet litt, det gjør noe med hele humøret for jeg bli glad inni meg <3

Nå har jeg akkurat avslutta min daglige sangøving og snart er det natt for alle hekser og troll og kommelpunger og nisser,

trollkjerringer og krokofanter.

Får du godfølelsen når du har ryddet?

 

CU og takk for besøket <3

Tusen takk fineste englebasser og hageupdates og noe mer :)

Hei på dere, uka liksom flyr med vinger. Flere som har det slik?

 

Av og til tror jeg at jeg er litt merkelig som heromdagen foresten.

Litt tidlig på morgenen gikk jeg ut i den store blomsterpotta for å luke litt og fylle på litt woodchips og sjekke hva av frø som gror og ikkegror.

Ikke mange som har en blomsterpotte på mange meter i diameter:

I fjor i februar sådde jeg asparges fra frø, førs inne og så flyttet jeg dem ut. De kom opp som tynne gress-strå og jeg passet dem hele sommeren og høsten. Da våren kom og det ikke fantes tegn til liv etter ukesvis med lupe nærmest for å sjekke, måtte jeg konstatere aspargesene som døde. Ett og et halvt år med påpassing og vipps vekk…

 

men det var da jeg gikk for å luke at jeg oppdaget det….DE LEVER!

Jeg kødder ikke, satt midt i blomsterpotta mens begge øya ble lekke som en sil. Hvordan er det mulig å bli så glad i hele seg av en tilsynelatende så liten ting?

Asparges kan man begynne å høste forsiktig 3. året, derfor har jeg ikke planta det før fordi det tar så lang tid. I fjor derimot bestemte jeg meg for nok er nok og sådde frø 🙂

Asparges er ikke bare en velsmakende grønnsak, men den er også næringsrik og har flere helsefordeler. Her er noen punkter om næring i asparges og fordelene ved å ha den i hagen:

Næringsprofil: Asparges er lav i kalorier og rik på næringsstoffer. Den er en god kilde til fiber, folat, vitamin C, vitamin K, vitamin E og flere B-vitaminer som tiamin, riboflavin, niacin og vitamin B6. Asparges inneholder også mineraler som jern, kalsium, magnesium, sink og kalium.

Antioksidanter: Asparges er en god kilde til antioksidanter, spesielt flavonoider og vitamin C. Antioksidanter bidrar til å beskytte cellene mot skadelige frie radikaler, reduserer betennelse o

Fordøyelseshelse: Fiberinnholdet i asparges bidrar til å fremme sunn fordøyelse. Fiber hjelper til med å opprettholde regelmessig avføring, reduserer risikoen for forstoppelse og fremmer en sunn tarmflora.

Hjerte- og karsunnhet: Asparges inneholder næringsstoffer som er gunstige for hjerte- og karsystemet. Den inneholder folat, som er viktig for å opprettholde sunne nivåer av homocystein, en aminosyre som er knyttet til hjerte- og karsykdommer. Kaliuminnholdet i asparges kan bidra til å opprettholde normalt blodtrykk.

Antiinflammatoriske egenskaper: Flavonoider og andre antioksidanter i asparges har antiinflammatoriske egenskaper. Dette kan være gunstig for å redusere betennelse i kroppen og redusere risikoen for kroniske sykdommer som leddgikt og hjerte- og karsykdommer.

Veksthagefordeler: Å ha asparges i hagen kan være en berikende opplevelse. Asparges er en flerårig plante som kan produsere avlinger i mange år når den blir godt tatt vare på. Den kan være en del av en bærekraftig hagepraksis, og du kan nyte ferske aspargesstilker rett fra hagen i sesongen. Det kan også være kostnadsbesparende å dyrke din egen asparges sammenlignet med å kjøpe den i butikken.

Samlet sett er asparges en sunn og næringsrik grønnsak som kan berike kostholdet ditt med viktige næringsstoffer og gi flere helsefordeler. Å ha asparges i hagen gir deg også gleden av å dyrke og høste dine egne ferske grønnsaker.

 

I går fikk jeg planta ut søtpotet og gjett jeg er spent på om det går an å dyrke det her

Jeg lagde et bedd med esker i bunnen, litt kompost, så litt løv og høy og på toppen jord og woodchips:

Bladene har stått i vann i noen dager inne. De som kan det sier at bladene ser skikkelig dårlige ut de første dagene men det er bare å vanne dem masse i starten. Siden det var meldt regn i dag planta jeg dem i går

 

Fikk planta en haug med jordbærplanter under ene epletreet også i går mens jeg snakka i telefonen med bestevenninna mi <3  og så fikk jeg planta en agurk ved inngangen til den digre blomsterpotta I bakgrunnen kan man skimte 17 tomatplanter som jeg har planta rett ned i gressplenen før jeg hadde woodchips rundt dem. Ingen ny jord og det er på en nokså skyggefull plass på tomta så det blir spennende om det går 🙂

Uka har inneholdt så mye og i går ble jeg skikkelig inspirert 😀 Englebassen sendte meg et bilde av stua som var temmelig bomba og så sa han at det ble temmelig bomba med Marie på besøk…skjønte ikke den der først men så sa han Kondo, Marie Kondo, hun fantastiske superrydderen! Jeg ble så inspirert at i morgen tømmer jeg alle klærne mine i en diger haug, alle klærne jeg har og så skal jeg få det superryddig! Tusen takk til Englebassene som inspirerer meg <3

 

Her kan du se litt hva det går ut på:

 

 

I morgen blir det masser av Sparkling Joy 😀 Alle klærne mine skal samles i en diger haug og så skal jeg holde ett og ett plagg mellom hendene og kjenne om jeg blir glad av plagget og beholder det eller ikke 🙂 Det er så fantastisk fint å bli inspirert og så er det yberdigg å rydde på Marie Kondo-måten for det kjennes som man rydder litt inni hodet samtidig <3

 

Har du hørt om Marie Kondo?

 

CU og takk for besøket <3

 

 

 

Lekre tomatkasser:

Hei alle sammen.

Her er årets tomatkasser:

Ting behøver ikke være superkomplisert 🙂

Jeg ble skikkelig fornøyd og det ble plass til en dullion tomatplanter

Vi lagde selve stativet på platten

For å bevare treverket, har jeg brent det med brenner. Visste du at å brenne treverket har vært gjort langt, langt tilbake i tid for å bevare det mot råte.

Gitaristen fikset sånn at bakken ble i samme høyde, snillingen

Begynte først med en liten brenner men gikk fort over til en større:

Og så kjøpte jeg litt plaster for sikkerhetsskyld

Her er den første brenneren, tror den er mer beregnet for desserter enn

hva jeg hadde planer om:

Midt i snekringa ble en av pawpawblomstene gutt så jeg måtte ut å bestøve de andre med en pensel, så nå er det bare å krysse labbene og håpe at det blir frukt 🙂

I dag begynte jeg å plante ut i beddene:

Det er en så fin årstid, alt vokser <3

Plantet tomater rett i plenen i år også med woodchips rundt. Fungerte dunder i fjor:

Lurer litt på å plante jordbær under det ene epletreet:

I år blir det epler:

 

og poteter:

og masse annet også:

Det er litt bomba på hele tomta men det gjør ikke så mye for plutselig er alt helt fint igjen 🙂

Har plantet 3 tomatplanter i bredden. Beddene er ca 110 cm brede og 9 meter lange og ca 185 høy:

 

Inne driver jeg å lager søtpotet “slips” for i år skal jeg prøve meg på søtpotet.

 

Her er en julenøtt jeg planta:

Well nå er det er bad på meg, har jord all over. Likte du beddene?

Tusen takk for besøket og velkommen igjen <3

Kjære Frodith

Gratulerer så mye med dagen din!

Du er som et strålende fyrverkeri som lyser opp verden rundt deg, og jeg er så takknemlig for at jeg får være en del av ditt liv.

Din livsglede er smittende, og hver gang jeg er i nærheten av deg, blir jeg inspirert av din fargerike personlighet og positive energi. Du har en unik evne til å spre glede og lykke til alle som krysser din vei, og det er en sann gave å være vitne til.

Du er en ekte skatt, og jeg setter stor pris på vår vennskap.

Vi må møtes snart og slurpe kaffe og skravle litt  og jeg har pakke til deg 😀

På denne spesielle dagen ønsker jeg deg alt godt i verden kjære Frodith <3  Må du fortsette å fargelegge verden rundt deg med din livlige personlighet og berike livene til alle som er heldige nok til å kjenne deg.

Gratulerer igjen, kjære søs <3

Ps: tyvlånte et superfint bilde av deg <3

Stooor klæm fra lillesøs 😀

 

 

 

Hage-update pawpaw og søtpotet og kålrabi

Hei på dere

 

 

Pawpawtrærne mine har kun hunnblomster så nå krysser jeg fingrene for at de er pollinert siden hannblomstene pleier å komme først:

 

Fant noen kvister og så lagde jeg litt beskyttelse til pawpawene mine:

Siden de ikke er så store ennå er det fort gjort å gå på dem

I skråninga ned til grønnsakshagen er det nærmest ørken, så jeg har begynt å lage trappetrinn som jeg planter i og så fyller jeg woodchips rundt plantene. Her har jeg planta kålrabi:

Når jeg lager slike hyller, fanger woodchipsen opp vannet når det regner og fordeler det til plantene når de behøver det og

jorda blir levende med mark og mikroorganismer som igjen lager en fantastisk smak på grønnsakene

For første gang har jeg planer om å prøve meg på søtpotet. Den har lang vekstsesong så jeg er spent på om jeg får det til

Slips eller spirer fra søtpoteten:

Selv om søtpoteter ikke er en tradisjonell avling i Norge, kan de faktisk dyrkes her i visse deler av landet. Søtpoteter trives best i varmt og fuktig klima, så områder langs kysten med milde vintre kan være gode steder å dyrke dem.

Før du starter med å dyrke søtpoteter, er det viktig å forstå at de ikke er det samme som vanlige poteter. Søtpoteter trenger en lengre vekstsesong og trives best når jorda er varm og fuktig. De kan også være følsomme for kulde og frost, så det kan være lurt å plante dem i drivhus eller under et plantetrekk for å beskytte dem.

Søtpoteter kan dyrkes fra “slips”, som er skudd som kommer ut fra en søtpotet. Du kan få tak i slips ved å kjøpe en søtpotet fra en matbutikk eller hagebutikk og la den spire i et varmt og fuktig miljø.

Når slipsene er omtrent 15 centimeter lange, kan de plantes i jorda. Jorda bør være varm og godt drenert, og du kan legge til kompost eller annen organisk materiale for å forbedre jordkvaliteten. Plasser slipsene ca. 30 centimeter fra hverandre og dekk dem med ca. 5 centimeter med jord.

Søtpoteter krever regelmessig vanning og gjødsling gjennom vekstsesongen. Du bør vanne dem jevnlig og tilføre gjødsel hver 3-4 uke. Det kan også være lurt å legge til et plantetrekk for å beskytte dem mot kulde og frost.

Når søtpotetplantene begynner å blomstre, er det et tegn på at de er klare for å høstes. Du kan grave opp søtpotetene når plantene har begynt å visne og bladene har begynt å gule. La søtpotetene tørke i solen i noen dager før du lagrer dem på et kjølig, tørt sted.

Å dyrke søtpoteter i Norge kan være en spennende og givende opplevelse. Selv om det kan være en utfordring å finne det riktige klimaet og jorda for å dyrke dem, kan du nyte de sunne og velsmakende søtpotetene som en belønning for arbeidet ditt.

 

Takk for besøket og velkommen igjen <3