Nå har vi invasjon av dyr! Harer, rådyr, rev, grevling, gaupe, ulv, villsvin, elg og rev. Alle vil bo her, kanskje ikke så rart med så mye rart jeg dyrker
og de fleste er så tamme at jeg nesten må dytte de vekk fra grønnsakene, men jeg gjør det ikke. Jeg planter til dem og til oss <3 De var nemlig her før meg Haren kommer opp på platten når vi er ute, ganske spesielt
Når man våkner tidlig og dagen akkurat har startet med glitter av gull, ja da bli man glad:
tomatene som fikk en røff start på sommeren med 15-20 minutter med hagl på størrelse med små klinkekuler har blitt friske og nå har jeg en egenkomponert oppskrift for nettopp det:
Woodchips, jeg sier ikke mer! Hver gang det regner blir plantene mine badet i kompostte pga woodchipsen. Behøver ikke kompost eller noe annet. Epletreet lå plutselig horisontalt fordi det hadde fått så mange digre epler at det klarte ikke å stå oppreist. Jeg plukket av 40 digre epler på ene siden slik at vi fikk rettet det opp og det ble snaskens mat til rådyrene:
Vi får enorme mengder druer også:
I tidlig vinter tok jeg stiklinger av kiwibærbusk og druer som har stått ute i sand i hele vinter. De hadde dannet masse røtter og er nå plantet rundt om på tomta:
Plommetreet har produsert syke mengder med nydelige søte plommer:
Under treet er det tomater og det må være de som har gitt mest tomater i år, hvem sa at tomater må stå i solsteiken?
Plommer:
Hemmeligheten med å dyrke plommer er god jord og at ingen plommer skal berøre hverandre, så jeg har plukket av hundrevis av plommer for å forhindre sykdom og det med godt hell
Når man starter med en dag med gullglitter, finnes det ikke noe bedre enn å traske rundt og sanke frø, grønnsaker, frukt og bær:
Purre og rødløk og gulløk har dannet kupler som bier og humler elsker, de skal få stå å tørke litt før jeg plukker frø:
Etter haggelskuren, slapp fesrkentreet alle ferskenene, det samme gjorde søtkirsebærne, de fikk for stort sjokk rett og slett, men neste år blir det nok mye bedre
Det er ikke alt som går slik en vil, for eksempel bønnene og sukkerertene, spiste rådyrene. Men visste du at når erter og bønner blir spist før de blomstrer, går all nitrogenet ned i jorda og du får en fantastisk jord? Det lærte jeg i år, så nå har jeg plante kiwibær i de to leddene.
Jordskokk (og meg):
Her vokser squash som skal bli en meter stor og 8 kilo og smake mildt og nøtteaktig. Vinter squash som kan lagres lenge:
Tindvedtreet segnet overende, det ble så fullstappa av bær at jeg måtte klippe vekk halvparten av bærne:
For å få et mangfold har jeg planta sammen, gulrøtter, potet, løk, kål, blomster, squash, dill, persille og masse annet:
Plukket plommer nå:
Superbomber med helse:
Etter å ha prøvd i mange år på å dyrke tranebær uten hell, ble jeg så glad at jeg satte i et gledeshyl da jeg oppdaga dette: (under et tre i woodchips trives planten) Jeg tror at grunnen for at den trives er at den stor sammen med tindvedbuskene og de er nitrogenfikserende busker. Om man sjekker røttene til tindved, har de små klumper slik nitrogenfikserende planter har
Pæretreet ligger horisontalt, det er alt for mye frukt på treet:
Min favoritt i sommer er denne:
Det er Hellig Basilikum. Det dufter så amazing av den at jeg har ikke ord. Det har ingenting med basilikum å gjøre. Faktisk er hellig basilikum en av de eldste medisinplantene vi har. Den er ettårig i vårt klima, men jeg tenkte ta frø av den. Litt om planten:
Plommer til frokost og gulrøtter til lunsj, fiiine dagen:
Ha en super dag alle sammen <3