Litt hageupdate

Nå har vi invasjon av dyr! Harer, rådyr, rev, grevling, gaupe, ulv, villsvin, elg og rev. Alle vil bo her, kanskje ikke så rart med så mye rart jeg dyrker

og de fleste er så tamme at jeg nesten må dytte de vekk fra grønnsakene, men jeg gjør det ikke. Jeg planter til dem og til oss <3 De var nemlig her før meg Haren kommer opp på platten når vi er ute, ganske spesielt

Når man våkner tidlig og dagen akkurat har startet med glitter av gull, ja da bli man glad:

tomatene som fikk en røff start på sommeren med 15-20 minutter med hagl på størrelse med små klinkekuler har blitt friske og nå har jeg en egenkomponert oppskrift for nettopp det:

Woodchips, jeg sier ikke mer! Hver gang det regner blir plantene mine badet i kompostte pga woodchipsen. Behøver ikke kompost eller noe annet. Epletreet lå plutselig horisontalt fordi det hadde fått så mange digre epler at det klarte ikke å stå oppreist. Jeg plukket av 40 digre epler på ene siden slik at vi fikk rettet det opp og det ble snaskens mat til rådyrene:

Vi får enorme mengder druer også:

I tidlig vinter tok jeg stiklinger av kiwibærbusk og druer som har stått ute i sand i hele vinter. De hadde dannet masse røtter og er nå plantet rundt om på tomta:

Plommetreet har produsert syke mengder med nydelige søte plommer:

Under treet er det tomater og det må være de som har gitt mest tomater i år, hvem sa at tomater må stå i solsteiken?

Plommer:

Hemmeligheten med å dyrke plommer er god jord og at ingen plommer skal berøre hverandre, så jeg har plukket av hundrevis av plommer for å forhindre sykdom og det med godt hell

Når man starter med en dag med gullglitter, finnes det ikke noe bedre enn å traske rundt og sanke frø, grønnsaker, frukt og bær:

Purre og rødløk og gulløk har dannet kupler som bier og humler elsker, de skal få stå å tørke litt før jeg plukker frø:

Etter haggelskuren, slapp fesrkentreet alle ferskenene, det samme gjorde søtkirsebærne, de fikk for stort sjokk rett og slett, men neste år blir det nok mye bedre

Det er ikke alt som går slik en vil, for eksempel bønnene og sukkerertene, spiste rådyrene. Men visste du at når erter og bønner blir spist før de blomstrer, går all nitrogenet ned i jorda og du får en fantastisk jord? Det lærte jeg i år, så nå har jeg plante kiwibær i de to leddene.

Jordskokk (og meg):

Her vokser squash som skal bli en meter stor og 8 kilo og smake mildt og nøtteaktig. Vinter squash som kan lagres lenge:

Tindvedtreet segnet overende, det ble så fullstappa av bær at jeg måtte klippe vekk halvparten av bærne:

For å få et mangfold har jeg planta sammen, gulrøtter, potet, løk, kål, blomster, squash, dill, persille og masse annet:

Plukket plommer nå:

Superbomber med helse:

Etter å ha prøvd i mange år på å dyrke tranebær uten hell, ble jeg så glad at jeg satte i et gledeshyl da jeg oppdaga dette: (under et tre i woodchips trives planten) Jeg tror at grunnen for at den trives er at den stor sammen med tindvedbuskene og de er nitrogenfikserende busker. Om man sjekker røttene til tindved, har de små klumper slik nitrogenfikserende planter har

Pæretreet ligger horisontalt, det er alt for mye frukt på treet:

Min favoritt i sommer er denne:

Det er Hellig Basilikum. Det dufter så amazing av den at jeg har ikke ord. Det har ingenting med basilikum å gjøre. Faktisk er hellig basilikum en av de eldste medisinplantene vi har. Den er ettårig i vårt klima, men jeg tenkte ta frø av den. Litt om planten:

Hellig basilikum, også kjent som Tulsi (Ocimum sanctum), er en aromatisk urt som har blitt høyt verdsatt i indisk kultur og tradisjonell medisin i tusenvis av år. Den er kjent som en “hellig plante” i hinduismen og brukes ofte i ayurvedisk medisin på grunn av dens mange helsefordeler.

Tulsi anses å være en adaptogen, som betyr at den kan hjelpe kroppen med å håndtere stress. Den har også betennelsesdempende, antioksidante og antimikrobielle egenskaper. I tillegg brukes hellig basilikum ofte i urteteer, kosttilskudd, og som en naturlig behandling for å styrke immunsystemet, forbedre fordøyelsen og redusere stress.

Hellig basilikum dyrkes lett i varme klimaer og kan vokse i potter eller hager, så lenge den får tilstrekkelig sollys og vann. Planten har små, grønne eller lilla blader og kan produsere små, hvite blomster.

Hovedbruk: Tulsi brukes både som en medisinsk urt og i religiøse seremonier. Bladene kan spises rå, brukes i te, eller tørkes og males til pulver som kan legges til forskjellige helsetilskudd.

Noe annet som også er superfood er blåbær (uheldigvis tåler jeg ikke blåbær) Busken er blitt diger og produserer enorme mengder:

Plommer til frokost og gulrøtter til lunsj, fiiine dagen:

Ha en super dag alle sammen <3

12 kommentarer

    1. Du verden her var det mange bilder. Har naboene dine rundt deg besøk av like mange dyr? Rådyr er pene dyr, så et om lørdagen. Satt i en bil mellom Mjøndalen og Kongsberg da et løp over veien. Mye gode frukter i hagen din og det er vel full fres i drivhuset til samme tid. Ha en fin dag.

      1. Det er nok litt mer dyr her, siden vi har skogen rett bak, noe naboene på andre siden av veien ikke har. Å plante ting å se det vokser er nærmest terapi for sjelen. Ha en super kveld 🙂

    2. du får rikelig ser jeg tross alle dyrene ,men gaupe og grevling ,det er jo reine dyreparken da :=) tranebær er nok ikke det du holder i hånden din det er vel heller bjørnebær ,tranebær ser ut som tyttebær men vokser en og en oppå mosen :=)

          1. 🙂 Søtpotene vokser men jeg tok ikke på sort dekke og det er mulig de får for lite sol, bare å krysse labbene. De skal ikke opp før frosten nærmer seg 🙂

    3. For et mangfold og ikke minst at det er nok til både folk og fe 🥰 Det er jo nesten så man får lyst til gå på slang en sen natterstime 😉 Ønsker deg en fin søndag, klem 🤗

      1. Dyrene var jo her før vi flytta hit, fint å dele. Neste år skal jeg prøve å pønske ut en plan for de grønnsakene som de spiser helt opp sånn at kanskje vi også får noen hahaha Slang, ååååå det var koselig og spennende, vi pleide det enda det ikke var så mye som grodde i nord, så var det noe 🙂 Tusen takk og good søndag Vera <3 klæm

    4. Oj oj oj så mye herlig! Og starte med gull gjennom trær og vindu – bare lekkert! Tomater under plommetreet? Fantastisk! Jeg har også høstet plommer og lagete sylte av de 🙂 Nydelig smak av søte plommer! Herlig innlegg med så masse godt – vitaminbombe! Lag deg gode dager 🙂

    5. Du gode min for en gartner du er. Her er det jo et mangfold som tar pusten av meg som bare har persille i en krukke i år. Ja, jeg har gressløk nede i blomsterbedet da. Ingenting er så vakkert som de fine kulene på løk når de blomstrer. Kos deg med innhøstningen. Tror du må ha hjelp her for å få brukt alt. Godt du har dyrene!!!! Ellers må du levere på en presse til saft og syltetøy. Klemsiklem:)

    6. Herlighet, heldige dere og heldige dyrene som får så god frukt og grønt 😀

      Vi har i alle år jeg ha bodd her hatt masse plommer, men i år fikk vi typ kun 30 stk, om enn så mange! Skuffende :O

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

    Dette skjemaet er beskyttet av reCAPTCHA.
    Googles Personvernregler og vilkår for bruk er gjeldende.

Siste innlegg