Mine 2 beste tips

Slå To Fluer i En Smekk: Frøsanking og Økologisk Gårdsbutikkshopping for Høstens Pyttipanne

Høsten er en tid for å høste fruktene av vårt arbeid i hagen og for å forberede seg til vinteren. I dag vil jeg dele et spennende perspektiv på hvordan du kan slå to fluer i en smekk: ved å ta vare på frø fra de deilige grønnsakene du allerede har og samtidig besøke lokale økologiske gårdsbutikker for å handle inn til en sunn og velsmakende pyttipanne. La meg også dele noen tips om hvordan du kan ta ekstra godt vare på dine innendørs planter, inkludert dine flotte sitrustrær.

Frøsanking: Gaven fra Naturen

Det er noe magisk ved å høste frø fra dine egne grønnsaker. Du kan tenke på det som naturens gave som gir deg muligheten til å dyrke dine favorittgrønnsaker igjen neste vår. I dag har jeg akkurat tatt frø av butternutsquash(skulle bestille dem på nett men så kom jeg på hvor genialt det er å besøke en gård som dyrker denne sorten, da får man både deilig squash og frø) , og det gir meg gleden av å vite at jeg vil ha disse herlige grønnsakene i hagen min også neste år. Når du tar frø, kan du spare penger og redusere behovet for å kjøpe frø senere, dessuten har de grønnsakene du kjøper vokst i din dyrkesone så de har de aller beste forutsetninger.

Nå får de bare ligge å tørke til de er helt tørre

Besøk til Lokale Økologiske Gårdsbutikker

Gårdsbutikker er en skattekiste av friske, sesongbaserte ingredienser. Å besøke en lokal økologisk gårdsbutikk i høst gir deg muligheten til å støtte lokale bønder samtidig som du fyller handleposene med deilige og sunne råvarer. I høst kan du finne alt fra ferske grønnsaker til saftige epler og hjemmelagde produkter som honning og syltetøy.

Jeg fant denne skatten i dag:

Har en slik liten greie med å prøve en ny kaffe på lørdager, det er sånn ekstra kos <3

Høstens Sunne Pyttipanne

Når du handler i gårdsbutikken for å lage en sunn pyttipanne, kan du virkelig dra nytte av sesongens rikdom. Kombiner dine egne høstgrønnsaker med de ferske råvarene fra gårdsbutikken. Min favorittoppskrift innebærer å steke poteter, løk og hvitløk i olivenolje, deretter legge til stekte pølser og butternutsquash. Jeg inkluderer også gulrøtter og pastinakk fra min hage og noen deilige krydder. Resultatet er en deilig og næringsrik pyttipanne som smaker av høst.

Min pyttipanne klart for å settes i ovnen:

Tips for Innendørs Planter

Når du forbereder deg på vinteren, er det også viktig å ta vare på innendørs planter. Jeg har tre flotte sitrustrær som gir meg glede med sin fruktproduksjon. For å ta vare på dem, er mitt beste tips å dampe grønne grønnsaker (uten salt), kjøle vannet ned og deretter blande det ut med vann for å gi til plantene mine. Dette gir dem nødvendige næringsstoffer og sørger for at de trives Sitrustær sies å være vanskelig å få til å overleve vinteren, her hos meg lager dem frukt hele vinteren. Når sommeren kommer flytter jeg dem ut så klarer de seg selv 🙂

Høsten er en tid for takknemlighet, og ingenting er mer tilfredsstillende enn å høste frø fra dine egne grønnsaker og lage deilige måltider med ferske ingredienser fra lokale gårdsbutikker eller egen hage. Samtidig kan du også ta vare på innendørs planter og glede deg over naturens kontinuerlige skjønnhet. Så kom deg ut i hagen, besøk gårdsbutikken og nyt høsten på sitt beste!

 

 

Oppretthold en sunn og næringsrik jord

 

Mykorrhiza-soppens skjulte rolle: Plantenes trofaste næringsskjold

Bak kulissene i naturens mest intrikate og fascinerende samspill skjuler det seg en verdifull aktør: mykorrhiza-soppen. Denne usynlige helten har en essensiell rolle i å forsyne planter med livsnødvendige næringsstoffer, og dens betydning kan ikke undervurderes. I dette innlegget vil vi utforske hvordan mykorrhiza-sopp bidrar til sunne og sterke planter, samt hva som skjer når denne symbiosen blir forstyrret.

Mykorrhiza-soppens betydning for sunne planter

Mykorrhiza-soppene har en avgjørende rolle for plantenes helse og vekst. Deres tynne tråder, kalt hyfer, strekker seg langt inn i jorden, og gir plantene muligheten til å absorbere vann og mineraler som ellers ville være utilgjengelige. Dette forbedrer plantenes næringsopptak og deres evne til å vokse under varierende jordforhold.

Når mykorrhiza-soppene samarbeider med planter, er resultatet ofte sunnere og mer robuste vekster. Plantene blir bedre i stand til å motstå sykdommer, tørke, og andre ytre påkjenninger. Dette er grunnen til at mykorrhiza-sopp ofte beskrives som plantenes næringsskjold, da de bidrar til å styrke plantenes immunforsvar.

Når mykorrhiza-samarbeidet forstyrres

Men hva skjer når mykorrhiza-soppens samarbeid med plantene blir forstyrret? Dette kan skje når jorden blir harvet, pløyd, eller utsatt for skadelige kjemikalier. Når mykorrhiza-soppens hyfer blir brutt, mister plantene en viktig kilde til næring og beskyttelse.

Dette kan føre til flere uheldige konsekvenser:

  1. Økt behov for gjødsel: Når mykorrhiza-soppens næringstilførsel svekkes, blir plantene ofte avhengige av kunstgjødsel for å møte sine næringsbehov. Dette kan føre til høyere kostnader for bønder og en økt risiko for overgjødsling og forurensning.
  2. Økt behov for plantevernmidler: Når plantene mister sin naturlige beskyttelse fra mykorrhiza-soppene, blir de mer sårbare for skadedyr og sykdommer. Dette kan føre til økt bruk av plantevernmidler for å beskytte avlingene.
  3. Redusert jordkvalitet: Forstyrrelse av mykorrhiza-soppens samarbeid kan over tid føre til redusert jordkvalitet. Dette kan påvirke jordens evne til å holde på vann og næringsstoffer, og resultere i erosjon og utarmet jord.

Konklusjon

Mykorrhiza-sopp er mer enn bare en skjult spiller i naturens drama; de er voktere av sunne og sterke planter. Deres samarbeid med planter er av avgjørende betydning for å opprettholde næringsrik jord og bærekraftig landbruk. Når vi forstår viktigheten av mykorrhiza-sopp og beskytter deres rolle, kan vi redusere behovet for kunstgjødsel og plantevernmidler, samtidig som vi opprettholder sunne økosystemer og en sunn matforsyning for fremtidige generasjoner. Så la oss verdsette denne usynlige helten under bakken og sørge for at mykorrhiza-soppens skjulte rolle blir anerkjent og respektert.

 

 

 

Hageupdate og planer for neste år

Det knitrer i peisovnen for nå begynner det å bli kaldt ute og i gamle hus blir det kaldt inne også.

Akkurat kommet inn fra hagen

Plukket noen gulrøtter, de er så søte og smakfulle.

Har litt gulrøtter ute så har pakket rundt dem med litt løv så tåler de å stå. Plukket de siste gulrøttene i mars og det beviser at det fungerte her

Å dyrke sin egen mat gir oss en unik mulighet til å forbinde med naturen. Vi blir mer bevisste på årstidene, været og jordens syklus. Det er en slags terapi å grave hendene i jorda, se frø spire og se plantene vokse. Denne tilknytningen til naturen gir en dypere forståelse av vårt miljø og en følelse av takknemlighet for alt det gir.

Fikk spist opp det meste av squash i år men denne ble liggende litt for lenge:

Det finnes få ting som kan sammenligne seg med smaken av nylig høstede grønnsaker, frukt eller urter fra egen hage. Mat som er dyrket selv, er full av smak og ernæring. Du kan nyte den ekte smaken av tomater, agurker, eller urter uten konserveringsmidler og sprøytemidler som ofte finnes i butikkjøpte alternativer.

Purreløk kan stå over vinteren så de har fått et tykt lag med woodchips rundt seg

det samme har pastinakkene, gulrøttene og resten av purreløken i det andre beddet. Har også plantet masse rødløk her:

Å dyrke din egen mat gir en følelse av selvforsyning. Du blir mindre avhengig av butikkene og den kommersielle matproduksjonen. Dette er en viktig skritt mot bærekraft, da det reduserer behovet for langtransport av matvarer og bidrar til å minimere miljøpåvirkningen.

I beddet på høyden over har jeg satt masse hvitløk:

Har allerede begynt å planlegge neste års planting og jeg gleder meg! Bedre smak enn hjemmedyrket mat finnes ikke.

I den øverste skråninga til høyre har jeg strødd ut masse ringblomsterfrø, så det blir spennende å se om de kommer:

Jorden skal ikke stå bar, da dreper vind og sol mikroorganismene i jorda og ugresset tar fort overhånd Å dyrke litt selv burde være et eget fag allerede i barneskolen. Å dyrke mat er en kontinuerlig læringsprosess. Du lærer om planter, jord, skadedyr og hvordan alt henger sammen. Dette gir en følelse av mestring og selvtilfredshet når du ser resultatene av innsatsen din. Det er også flott for å involvere barn og lære dem om naturen og hvor maten deres kommer fra.

Etter å ha lest meg litt opp fant jeg ut at å høste tindved er skikkelig vanskelig. Den er bløt som multer og sitter bom fast, men et tips er å vente til bærene fryser å så plukke dem, så jeg venter litt til

Å ha en hage gir deg en unnskyldning for å være ute i frisk luft, trene og nyte solen. I tillegg gir selvdyrket mat høyere næringsverdi og kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn livsstil.

I dag dukket dette bildet opp på Facebook tatt for 7 år siden:

glemmer av å juice hjemme, det er jo så godt og sunt at det må jeg komme i gang med igjen.

Husene står ute hele vinteren, de er solid bygd.

Har så mange skråninger på tomta så skal utnytte dem maksimalt. Her er det jeg har plantet (minus søppellasset som må avgårde før det blir vinter):

Tomatplantene starter jeg nok innendørs i februar/mars:

Drivhuset er klart for neste års planting:

Den lage portalen kommer til å bugne neste år. På ene siden planter jeg asparges-/brekkbønner og agurk og i begynnelsen av den har jeg en rosebusk jeg flyttet og som overlevde + svartrot:

På ene siden bak huset har vi et stykke tomt som vi vurderer å lage som et dyrkeområde neste år:

Har plantet 70-80 hvitløk og 150 rødløk så det er så spennende å se til neste år. Vil tro av vi blir selvforsynt med løk 🙂

Siste biten ned til huset har vi endelig fått på jord og woodchips, litt usikker på hva jeg planter her. Det er mye sol og veldig lunt så kanskje meloner. Det er jo himmelriket å komme hjem og så grabbe med seg en melon eller to fra skråninga:

Andre siden av portalen har jeg fylt med drueplanter og kiwibærplanter. I sommer fylte plantene nesten hele portalen på denne siden og begynte å legge seg over på andre. Til sommeren tror jeg det blir masse druer og kiwibær. Det tar noen år før plantene begynner å produsere så jeg er så spent. Min favoritt frukt er kivi og kiwibær er himmelsk

Den hvite squashen ble årets favorittsquash så den må få hedersplass neste år

stor, litt søt med en rund nøttesmak, fantastisk på grillen eller å ovnsbake

Plantet søtpotet men med den regnfulle sommeren ble dem små. Neste år tenker jeg å utvide beddet og å legge sort duk over slik at plantene får det varmere:

Utrolig morsomt å prøve nye ting og så endre ting som kan forbedres.

Men over til neste års prosjekt. Tenker plante poteter på baksiden av huset rett på bakken med litt kompost og høy og beinmel. Veldig spent på å prøve. Ved siden av vil jeg dyrke gulrøtter ettersom de ser ut til å trives her på baksiden også:

Å forberede hagen din for vinteren og ta de nødvendige skrittene for å beskytte planter og jord gir en god start for vellykket dyrking i neste sesong. Ved å investere tid og omsorg i hagen din gjennom hele året, kan du glede deg over sunne planter når våren kommer.

Nå er det bare litt smårydding i hagen og å kjøre søppel før beskjæring av noen frukttrær og planting av frø i februar. Tenkte å kanskje plante aubergine og søtpotet inne i januar.

Håper dere har en fin dag <3

 

Vi legger ned firmaet :(

Hei på dere. Akkurat dusja:

Det er så godt å få stelt seg litt (har tenkt å gre håret også)

 

Akkurat nå spraker det fra peisovnen og ulltøflene er inntatt og jeg tøfler rundt med kaffekoppen mens jeg synger og growler og lager låter. Verden har blitt et vondt og kald sted for så mange og det gjør meg sint og trist så det er godt å få utløp for det.

Og så har jeg en skikkelig dårlig nyhet Har vært lei meg men vi bestemte oss for å legge ned firmaet så ingen flere bilder til salgs.

Det er kjiper’n 🙁

Den gode nyheten er jo at kanskje bildene dere har blir verdt en dullion

om hundre år 🙂

Jeg mistet all glede og inspirasjon og det er en lang historie.

Selv om firmaet er nedlagt kommer jeg til å fortsette å male for jeg elsker jo det. Kanskje når hver vegg er fullstappa av bilder jeg starter igjen, hvem vet. Tiden får vise vei 🙂

En annen god nyhet er at jeg slipper å merke hvert blogginnlegg med reklame hver gang jeg legger med noe jeg har lagd, akkurat det skal bli en liten befrielse for jeg misliker så sterkt å være selger 🙂

 

Nok om det.

Vi har blitt skikkelig frelst på hjemmebakt pizza etter at jeg fant ut at det er ikke mel jeg ikke tåler men gjær. Bruker en pizzaapp som forteller oppskrift og hevetemperatur slik at all gjære blir brukt opp før jeg baker. Tar ett døgn å lage deigen men den er så verdt det at jeg har ikke ord og på kjøkkenbenken dyrker jeg mine egne basilikumplanter:

Setter bare stilker med noen blad på i et glass med vann en uke og så er det bare å plante dem i jord, behøver aldri mer kjøpe basilikum 😀

Baking med englebassene og gitaristen, dette ble saker! :

Tennene løper i vann <3

I morgen er det øving med gutta, bestandig så koselig 🙂

Tenker å begynne å planlegge hva og hvor jeg vil plante til våren. Tenkte å utvide litt så skal lage et blogginnlegg om det om noen dager tipper jeg 🙂

Liker du pizza? (største englebassen som fikk starta denne pizzabakeren. Tusen takk fine Englebassen <3)

Mistenker du at det er gjæra og ikke melet man reagerer på?

 

Nå er det på tide med hvitløk i jorden.

Hei på dere.

Nå er det på tide med hvitløk i jorden. Det begynner å bli kaldere hver dag nå. Høststormene har satt inn og det knaker lett i vegger i gamle hus.

 

Forbered hagen: Start med å velge et solrikt sted i hagen din med god drenering. Hvitløk trives best i godt drenert, næringsrik jord med en pH-verdi rundt 6,5. Forbedre jorden ved å tilsette kompost eller godt råtnet gjødsel for å øke næringsinnholdet og forbedre dreneringen.

Velg hvitløkssorter: Det finnes flere hvitløkssorter å velge mellom, inkludert tidlige, mellomtidlige og harde sorter. For planting i oktober i Norge, er det lurt å velge tidlige eller mellomtidlige sorter som kan fullføre vekstsesongen i det korte, nordiske klimaet.

Jeg fikk tak i to forskjellige sorter i år fra Plantasjen Hadde lyst å prøve Valderes hvitløken for den blir stor og kraftig men den var utsolgt fra nettbutikk så da ble det hvitløk fra Plantasjen 🙂

Forbered hvitløkfeddene: Del hvitløksløkene i individuelle fedd, men behold skallet på. Hvert fedd vil danne en ny plante.

Plante hvitløk: Grav små groper eller riller i jorden som er omtrent 5-8 cm dype. Plasser hvitløksfeddene med spissen oppover og plasser dem ca. 10-15 cm fra hverandre i radene. La det være omtrent 20-25 cm mellom radene for å gi plantene nok plass til å vokse. Dekk hvitløken forsiktig med jord og vann grundig. Det tok ca 15 minutter å plante alle mine 70 hvitløk og så begynte det å regne, perfekt 🙂

Beskytt mot kulde: Etter planting, dekk hagen med et lag med halm, løv eller annet organisk materiale for å beskytte hvitløken mot vinterkulden. Dette hjelper også med å holde jorden jevn og fuktig.

Når det slutter å regne skal jeg dekke mine med litt woodchips

Vedlikehold:  Når våren kommer, vil hvitløken begynne å vokse igjen. Vann jevnlig, spesielt i tørre perioder, og gi hvitløken en balansert gjødsel når den begynner å vokse aktivt igjen.

Høsting: Hvitløk er vanligvis klar for høsting om sommereni. Når bladene begynner å visne og bli brune, kan du grave opp hvitløken. La den tørke i solen i noen dager før du klipper stilkene og lagrer hvitløken på et kjølig, tørt sted.

Å plante hvitløk i oktober i Norge er en flott måte å forberede hagen din for en velsmakende og sunn avling. Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan du glede deg over hjemmedyrket hvitløk gjennom sommeren og høsten. Det gir også en flott mulighet til å være mer selvforsynt og bærekraftig i matproduksjonen. Lykke til med din hvitløkdyrking, og nyt deilige, hjemmedyrkede hvitløkfedd!

Så lite innsats og nå er det bare å vente og glede seg til det begynner å gro <3

På vei inn møtte jeg denne, vakker:

Selv om det går mot vinter er det ting som kan være som små gullkorn i hverdagen, det gjelder bare å se dem.

Det er gufsekaldt ute men inne er det fint

Har ligget nede for telling noen dager nå så det er godt å ha noen lystbetonte prosjekter.

Et oljemaleri til tørking og et sort lerret klart for hvasomhelst, kanskje noe vakkert?

Håper dagen er god <3

Har dere plantet hvitløk eller har planer om det?

 

CU <3

Klargjøring av drivhuset, jeg brukte høytrykkspyleren

En Enkel, Men Effektiv Vinteropprydning av Drivhuset

Å klargjøre drivhuset for vinteren kan virke som en enkel oppgave, og det er det virkelig også. Men selv om det ikke er nødvendig med omfattende forberedelser, er det fortsatt noen trinn du kan følge for å sikre at drivhuset ditt forblir i god stand gjennom den kalde årstiden. Her er mine enkle tips for en effektiv vinteropprydning:

1. Fjern automatiske vindusåpnere: Fjern de automatiske vindusåpnerne. De tåler ikke mye frost, og det kan føre til skader hvis de blir utsatt for ekstrem kulde. Du kan lagre dem inne eller et annet beskyttet sted til våren.

2. Rengjøring og vasking: Selv om du ikke har planter i drivhuset, er det viktig å holde det rent. Vask veggene og taket grundig for å fjerne støv og smuss. Dette vil bidra til å forhindre oppbygging av skadelige mikroorganismer og sopp.

3. Sjekk for skader: Gå over drivhuset nøye for å se etter eventuelle skader eller lekkasjer.

4. Lagring av utstyr: Hvis du har hageredskaper eller annet utstyr lagret i drivhuset, bør du vurdere å flytte det til et annet sted for vinteren. Dette gir mer plass inne i drivhuset og beskytter utstyret mot frostskader.

5. Beskytt mot inntrengende skadedyr: Sjekk området rundt drivhuset for eventuelle skadedyrreir eller hull som smågnagere kan bruke for å komme inn. Lukk eventuelle åpninger eller sprekker for å forhindre uønsket besøk.

 

Å ha lagringsmuligheter og plantehyllerer en god ide Jeg kjøpte mine hyller på Biltema og de fungerer bra.

Så får man en oversikt over om man mangler noe og det er oversiktlig.

Jeg glemte å ta bilder av drivhuset før jeg begynte men platten foran var helt svart så det var en glede å vaske den med høytrykkspyler og så ble den så fin:

Ene vinden ble knust under en storm litt tidligere, skal sende en mail og prøve å få fatt i et nytt glass.

Portalen inn til drivhuset er så koselig. I sommer har det hengt druer, bønner, agurk og noen tomater ned fra taket. Nå henger det bare noen bønner igjen og det skal jeg rense opp en dag:

Ja og noen agurker henger ennå:

Portalen er lagd av to lange kasser og så har vi bare løftet fra hver vår side armeringsjern og satt i spenn. Tror det tok 10 minutter. Vi festa dem med litt kraftige kramper:

Klart for såing av litt gress inntil tomatrankene:

Bestilte for noen år siden en liten pinne av et tre som man skulle sette i jorda. Den lille pinnen har blitt enorm!

Et keisertre:

Det var deilig å bruke litt av dagen ute i dag, selv om jeg ble møkkete overhau som vi sier i nord:

Nå er drivhuset nesten klart til vinteren. Har kjøpt en sekk jord til urter og grønnsaker, tenkte å lage microgrønt på kjøkkenbenken. Da er det deilig å gå ut i et ryddig og rent drivhus å plante 🙂

Her er foresten basilikumstiklinmene jeg tok og setta i vann. Nå er de planta i jord og vokser som bare det:

I kveld blir det grytestekt, langtidshevet brød men nå er det litt låtskriving.

Håper dere har det bra og at dagen er god <3

Høsthagen updates

Hei på dere, her kommer noen bilder fra i dag.

Startet med en kopp kaffe og en banan, grei start på morgenen.

Det var kjølig ute i dag tidlig men sola kom og varmet fort opp til helt perfekt temperatur å holde litt på med småsysler i hagen.

Bestemte meg for å rense opp i ene beddet:

Kjøpte en liten timiankvast og plantet her og så bestemte den seg for å overta beddet. Siden timian er et så godt krydder og siden biene elsker det, bestemte jeg meg for å beholde timianen i halve beddet og legge på våte aviser, jord og woodchips på andre delen for å hindre ugress

Kun en liten gressløk på andre halve delen. Hadde kvann her også men den har spredd seg til andre steder så behøvde ikke ha den her:

Vinterved pent stablet, det blir deilig når kulden virkelig setter inn. Spraking fra peisovnen og deilig lukt i huset og tykke sokker <3

Gitaristen fikset andre delen av skråningen som det kun var ugress på, så ble skråningen hel. Greit med en minigravemaskin og i morgen skal det woodchips oppå her tror jeg. ikke bestemt meg helt for hva jeg vil plante her:

Tomatstativene er endelig renset og i orden, det var litt jobb men så godt nå det er gjort:

Selv om det er oktober, prøver jeg meg på litt vintersåing. Har plantet frø av ruccola, spinat og grønnkål:

Skråningene med woodchips er lette å holde uten ugress, jeg bare tar riva og raker litt over:

I kjøkkenhagen i ene skråninga har jeg kålrabi, knutekål og purreløk:

og jeg har masse gulrøtter også

Squashene har klart seg fint, disse er så fine men smaksmessig er den hvite best og har mindre frø

Noen stauder sprer seg som en lekk sil, som denne:

Vakker men ute av kontroll, men ikke noe jeg ikke kan fikse:

I dag fikk jeg sendt plommetomatfrø til en som jeg kjenner som ville prøve og så har jeg tatt rotskudd av mine Tindvedplanter. En hann og en hunnplante, det var ei innom her som ikke hadde fått tak i så da fikset jeg det :

Fikk noen meloner i år også og masse squash:

En ting jeg har slitt skikkelig med er å få kamille til å spire og gro. Kjøpte først ett-årig kamille og prøvde å direktes men de kom aldri opp, så fant jeg kamillestause som frø og i dag oppdaget jeg at de har kommet som bare det, jeg er såååå glad! Kamille:

Buegangen er full av kivibærplanter og drueplanter. Neste sommer blir det nok kivibær og jeg kan nesten ikke vente! 😀

Delte ene rosebusk og planta den i begynnelsen av buegangen. Var helt sikker på at den ikke skulle overleve men den kom seg så det blir roser og den produserer mengder. Det kommer til å bli så fint <3

Her er andre delen av rosebusk (vi skal etterhvert lage et skikkelig bedd rundt den):

Når man er to blir alt av hagearbeid unna i en fei:

Sola varmet så godt i dag. Her er mine 2-årige aspargesplaner planta fra frø i midten. Neste år kan vi begynne å høste asparges:

Neste år kommer jeg til å plante squash som ser ut som hvite blomster og noen andre typer. Skal bruke vinteren til å lese meg opp. De grønne er jeg litt lei av. De produserer mer enn man klarer å bruke

Vakkerblomsten:

Var innom Plantasjen for jeg ville sikre meg noen poser settehvitløk. Det har jo vært mye sykdom på hvitløken de siste årene så det har vært umulig å få fatt i men i dag fant jeg, endelig 🙂 Og så fant jeg en stikkelsbærbusk. Har en i hagen og i sommer har jeg på mine daglige hageturer stoppet ved den busken. Jeg blir glad bare jeg tenker på munnen full av stikkelsbær, det ble mange fine stunder ved den busken.

Det er en liten busk jeg har og siden jeg liker det så godt utvider jeg til 2 busker. Prisen på en stikkelsbærbusk var ca 600 kroner, men det er halv pris nå og da jeg kom til kassa fikk jeg den for 100 kroner siden den så litt pjuskete ut. Et kupp, i morgen skal jeg plante den <3

 

Foresten hvitløk skal plantes når dagene er under 15 grader, for over det så spirer den og det er ikke heldig i følge hun på Plantasjen. Så nå er det bare å følge med på været, i morgen blir det i alle fall 15 grader og sol her.

 

Nest sist i dag ble det pølsefest og nå er det…. låtskriving, hver dag så det er bare å hoppe i det med en varm kopp sjokolade med chili og fyr i peisovnen.

 

Takk for besøket og velkommen igjen <3

En Høstdag med Planer og Varm Sjokolade med Chili (oppskrift)

 

 

Hei alle sammen! I morgen, den 3. oktober, ser jeg virkelig frem til en herlig høstdag fylt med koselige aktiviteter i hagen og deilige smaker. Jeg vil gjerne dele mine planer med dere og inkludere en oppskrift på en varm sjokolade med hele chilibiter som gir deg den perfekte balansen mellom søtt og krydret. Mørk sjokolade er nemlig sunt både for kropp og sjel <3

Morgenstunden:
Morgenen vil starte tidlig, med en kopp rykende varm kaffe som jeg skal nyte ute i hagen. Den kjølige høstluften gir meg en ekstra energiboost. Etter kaffen er det tid for å ta fatt på dagens oppgaver.

Oppskrift på Varm Sjokolade med Chili:

Ingredienser:

  • 2 dl melk
  • 30 g mørk sjokolade (jeg bruker en tredjedels plate kokesjokolade)
  • hakk opp litt chili (jalapeño for en mild smak, habanero for ekstra styrke)
  • litt salt (jeg bruker Himalaya for det har mineraler vi trenger noe det hvite bordsaltet ikke har)

 

Fremgangsmåte:

  1. Varm melken forsiktig i en kjele til den begynner å ryke, men unngå å koke den.
  2. Bryt sjokoladen i biter og tilsett den i melken sammen med sukker, en hel chili, og en klype salt. Rør godt til sjokoladen er smeltet og blandingen er jevn.
  3. La sjokoladen og chilien simre sammen i noen minutter for å la smakene blande seg. Fjern deretter chilien.
  4. Hell den deilige sjokoladen i en kopp og topp den med fløteskum og kakaonibs for ekstra nytelse.

Chili i varm sjokolade er blitt en favoritt, jeg elsker det!

Hageoppgaver:

1. Klippe ned visne tomatplanter:
Det er på tide å rydde opp i sommerens tomatplanter som har gitt oss så mye glede. Klippingen vil også gi ny næring til jorden for neste års avlinger etter at den er kompostert.

2. Potte om basilikumstiklinger:
Basilikumstiklingene mine har vokst så mye at røttene stikker ut av pottene. Jeg vil gi dem mer rom til å trives ved å potte dem om i større beholdere. Frisk basilikum er en skatt i kjøkkenet mitt.

3. Forberede vinterveden:
Vinterveden er nå stablet og klart til bruk. Det er alltid en tilfredsstillelse å vite at vi er godt forberedt for de kalde månedene som kommer.

4. Klargjøre bedd for neste år:
Jeg skal begynne prosessen med å forberede hagebeddene for neste års plantinger. Det er noe med å legge grunnlaget for fremtidige skatter som gir en følelse av håp og forventning.

5. Planlegge for hvitløkplanting:
Selv om det er tidlig i oktober, er jeg allerede i gang med å planlegge for hvitløkplantingen som skal skje i november. Det er en spennende tid for å tenke på hva neste år vil bringe til hagen min.

Jeg ser virkelig frem til morgendagen og alle de herlige hageaktivitetene den bringer med seg. Og når dagen er ferdig, vil jeg avslutte med en kopp varm sjokolade med et krydret spark fra chilien. Høsten er virkelig en tid for å nyte både hagen og de små øyeblikkene av kos i høstkvelden. Håper dere alle får en flott oktober!

Natta alle troll og krokkisser <3 Har du koselige planer denne uka? 🙂

Spennende ting på gang

Hei og god helg alle sammen <3

For en deilig dag det har vært i dag med fantastisk vær. Selv om jeg har sittet inne hele dagen smitter været over på humøret, så godt vær gir godt humør og det er da noe 🙂

Er i låtskriving, så min plass i dag har sett sånn ut:

Gitaristen jobber på rommet rett over meg så jeg hører han når jeg har kaffepauser (og snop-pauser, det var tross alt lørdag) 😉

Har fått et vers på plass i dag og låta er hardere enn før men kanon synes jeg så dette er spennende!

Høsten er en skikkelig kreativ tid, fikk lyst til å prøve å legge på struktur før jeg maler. Har noen prøvd det?

Noen triks og tips?

Det er så spennende at jeg gleder meg til jeg skal begynne, men så holder jeg på med låtskriving og det er så gøy det også så jeg skal jobbe låta ferdig først 🙂

 

Riktig god natt alle troll og krokkisser, sov søtt og drøm vakkert <3