Dusjing av kompost-te på blader: En forebyggende tiltak mot soppinfeksjoner

I dag kom jeg over en spennende video om bakterier og planter og vekster.

Det fokuseres masse på å forbedre jorden vi dyrker i og mange har allerede fått med seg at når vi pløyer jorda at vi dreper mikroorganismen og mikrosoppen i jorda også kjent som mykorriza

Å dekke bar jord med et lag organisk materiale for å bevare er viktig men i hagen min har jeg et plommetre som gir meg litt hodebry.

Det gir verdens beste plommer og det er et flott tre. Problemet er at det får så mye plommer og så får jeg en slags sopp på plommene og de blir ødelagte. Den økologiske tilnærmingen til det er å plukke vekk slik at ingen plommer kommer i kontakt med hverandre, det bremser problemet.

Har de siste årene plukket av plommer i hundretall hvert år men greinene er så fulle at de må ha støtte.

Det er så synd å få ødelagt så mye deilige plommer så nå skal jeg prøve noe nytt.

 

Dusjing av kompost på blader: En forebyggende tiltak mot soppinfeksjoner

Noen gartnere har begynt å utforske bruken av kompostdusj som en naturlig metode for å forebygge soppinfeksjoner på blader. Dette innebærer å spraye en fortynnet løsning av kompost på plantenes blader. Komposten inneholder nyttige mikroorganismer som kan konkurrere med skadelige sopp, og det kan også styrke plantens eget forsvarssystem.

 

I dag oppdaget jeg en video om å lage de gode bakteriene som spiser opp soppen og det skal jeg prøve til våren og jeg kan nesten ikke vente. De har prøvd ut dette på gårder de dyrker frukttrær og druer med utrolig resultat.

Først skal jeg beskjære treet rundt februar for å åpne det mest mulig opp og fjerne døde greiner og noen måneder senere skal jeg prøve å lage kompost-te å sprøyte på bladene.

Kompostteen lager jeg av alt ugress jeg finner, litt kompost og vann i en stor bøtte. Rører rundt en gang om dagen i 2 uker og den er klar. Blander den ut 1:20 med vann.  Har en sprøyte jeg kan bruke til å dusje treet med.

Jeg synes det er så spennende å gøy å lære nye ting å prøve dem ut selv

 

 

 

2 kommentarer
  1. jeg har ei veninne som er fruktbonde ,eller datteren har tatt over nå ,hun sier en skal plukke kart med hard hand ,når en tror en har plukket/tynnet nok skal en gjøre dett en gang til ,da får plommene god plass å vokse på og blir mye større og søtere,treet skal beskjæres så en kan kaste en ball gjennom det uten att ballen treffer greiner :=) vi støtter også opp greiner pga mengder med plommer men neste år kommer vi til å plukke av mye mye mer det vil lønne seg sier min venninne

   1. Takk for info 🙂 Treet skal beskjæres godt og jeg plukker hvert år enorme mengder småplommer i hundretall. Det sies at ingen plommer skal berøre hverandre, men vi har fortsatt problemet, skal prøve å spraye kart og blader i år med kompostvann 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg