Høst i Little Eden

Hei og hopp nå begynner høsten og det er på tide å samle inn frø til neste års produksjon.

Jeg samler inn frø av de plantene jeg liker best og som jeg er mest fornøyd med

Plommetomatene San Marzano er de beste synes jeg (og italienske kokker ;)) er best å lage tomatsaus av

I år har avlingen vært elendig siden det har regnet så mye. Jeg synes skikkelig synd på bøndene, for en sommer! Neste år blir helt sikkert mye bedre <3

Vi har masse tomater å spise men ikke til å lage saus av.

Tomatfrø tar jeg over i en sil og så klemmer jeg den geleen og det andre helt til jeg bare har frøene igjen mens jeg holder silen under vannstrålen:

Og så heller jeg frøene på papir og legger dem til tørk.

Den hvite blomstersquashen custard white er min favoritt av squash. Smaker himmelsk og er nydelig å se på

Tørker frø av den på papir. Når frøene er helt tørre så lagrer jeg dem i et skrin i et kjølig rom

Lun høstmat på vei inn i ovnen:

Ble skikkelig godt 🙂

 

Lufta er kaldere på kveldene nå men det er godt å tusle rundt i hagen og kikke litt og legge små planer for neste år. Buegangen inn til drivhuset er nesten helt gjengrodd med kivibærplanter og drueplanter og andre siden er full av aspargesbønner som henger fra taket og agurker. Kivibærplantene bruker mange år før de produserer bær men tror det er neste år de begynner, kan nesten ikke vente 😀

De gule blomstersquashene var ikke like gode som de hvite, kanskje fordi de var fulle av frø helt fra de er små,

men de er pene å se på.

Tenk å være så heldig at det kan vokse mat rett utenfor døra, skikkelig luksus

Har 3 typer klatrebønner i år og de krever at man høster hver tredje dag og det blir mye bønner, masse!

Jeg har de i litt kokende vann med salt i noen få minutter før jeg kjøler dem ned og fryser dem

Håper det blir litt opphold sånn at noen belger kan vokse seg store og tøke på planten. Fint å få frø av dem også.

Vintergulrøttene har en søtlig smak. De skal stå i jorda (som i fjor) med woodchips over når frosten kommer. Vi høsta gulrøtter til langt ute i mars I år har jeg pastinakk også

Det begynner å bli kaldere på kveldene og vi har allerede fyrt i ovnen. Lukta av bjørkeved og sparkingen og lyset fra flammene gir en sånn god lun stemning.

Foresten så en video om en som tok basilikumstilker og satte i vann og etter en uke hadde alle stilkene fått lange røtter (bytter vann hver dag) Bare måtte prøve det, så nå dyrker vi vår egen basilikum:

Tenkte kanskje kjøpe et vekstlys og dyrke litt inne i vinter, noen som gjør det?

Så, kjære lesere, når høsten omfavner oss med sine fargerike blader og kjølige netter, la oss ikke glemme gleden og tilfredsstillelsen som kommer med å sanke frø. Det er som om naturen selv gir oss en gave, en gave som vi kan bære med oss inn i den kommende vinteren og planlegge for vårens vakre blomster og grønnsaker.

Ha en fin kveld <3

8 kommentarer
    1. Så synd tomathøsten feila. Sausen du laget i fjor fikk meg til å sikle. Men sånn fungerer jo naturen. Jeg har notert meg den hvite squashen, for den fikk jeg lyst til å prøve neste år 😃.

      I år har regnet gitt et eventyrlig soppår her på Østlandet, og ekornet meg har nå straks fulle vinterlager med skogsopp, blåbær og tyttebær. Dét er også en god følelse, å kunne høste naturens gaver 💚.

      1. Ja den feila for vintersausen men vi lager masse pasta- og pizzasaus som vi spiser nå 🙂 Ja er det ikke herrrrlig! Jeg har en diger blåbærbusk, men jeg tåler ikke blåbær sånn at folk som har vært her har spist dem. I år var det masse bær! Naturens gaver de er de sunneste små perler <3

        1. Det er herlig ! Og for skogen sin del, så er det jo bare fantastisk i dette landet med sin allemannsrett. Tenk å kunne skaffe seg så mye mat helt gratis, og ha en flott dag i naturen på kjøpet ❤️.
          Jeg har også 3 blåbærbusker, men noe er snodig. De bugnet for tre år siden, men to siste åra har de ikke gitt noe. Får bruke vinteren til å lese meg opp.
          Supert at du i allefall har fått nok tomatavling til fersk-konsum 👏

          1. Vinn-vinn sukkerspinn 😀 <3 Mine produserte lite men så oppdaget jeg at jordrottene spiste røttene. Satte opp en slik solcellejordrotte-skremmer og problemet løst 🙂

    2. Du så flott. Den buegangen er jo et eventyr. Fint å høste inn. Jeg har fått litt tomater og epler av naboer. I dag ble det eplekake til helga. Flink du til å samle frø og holde orden. Neste år blir nok topp. Klemsiklem og god helg 🙂

      1. Så glad fr at vi lagde den buegangen 🙂 Eplekake er jo så godt <3 Ja neste år blir mye bedre, kanskje ikke så mye regn som vi har hatt i sommer. God lang helgeklæm <3

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg