Du blir lurt!

og jeg også.

For de som har levd en stund husker sikkert da pølser og salami plutselig ble grå stedet for rosa?

Det gjør jeg. Det var nitritt som var synderen etter at det ble oppdaget at så lite som en halvtime etter at man har inntatt mat med nitritt kan celler bli ødelagte og utvikle seg i en vei de fleste av oss ikke ønsker. Pølser og salami ble grå i Norge men så uten at vi skjønte det ble de rosa igjen. Jeg trodde at når de tok ut et slikt stoff, så kom det ikke tilbake. Hvor feil kan man ta.

Matindustrien er mektigere enn vi aner.

 

Det er jo hårreisende at vi satser på mat som gjør oss syke og butikkene er fulle av dem.

Jeg tok en liten titt i kjøleskapet og fikk sjokk!

Dagligdagse matvarer jeg trodde var rimelig ok, hvor lurt kan man bli!

Det kommer ikke en matvare med nitritt (E250) inn i dette huset mer, det er helt sikkert!

 

her er noen flere forskere som har studert nitritt i mat som du nok kan lese mer om på nett:

  • Renée Dufault, som er professor ved Milken Institute School of Public Health ved George Washington University og har forsket på forbindelsen mellom nitritt og cancer.

    Renée Dufault har gjort betydelige bidrag til forskningen om nitritt og kreft. Noen av funnene hennes inkluderer:
    • En sammenheng mellom inntak av nitritt og økt risiko for lukkemi blant barn.
    • En økt risiko for tarmkreft blant voksne som har et høyt inntak av nitritt.
    • En forbindelse mellom nitritt og en økt risiko for prosessert mat til kolorektalkreft.
  • Marcel Kuntz, som er professor ved Unifr i Frankrike og har utført forskning på forbindelsen mellom nitritt og kreft, blant annet barnelukkemi.

    Marcel Kuntz har gjort mange undersøkelser i forhold til nitritt og kreft, og hans funn har vært ganske interessante. Noen av disse inkluderer:
    • Høyere nivåer av nitritt i blodet hos barn med lukkemi.
    • En økning i risikoen for å utvikle tarmkreft blant voksne med høyt inntak av prosessert mat.
    • Det er en sammenheng mellom nitritt og fremmedlegemeresponsen, som kan bidra til utviklingen av inflammasjonsassosiert kreft.
  • Kyung-Hee Jeong, som er professor ved University of British Columbia i Canada og har forsket på forbindelsen mellom nitritt og fordøyelses- og infeksjonssykdommer.

    Kyung-Hee Jeong har også gjort flere undersøkelser om nitritt og dets mulige helserisikoer, og hennes funn inkluderer:
    • Høyere nivåer av nitritt i blodet hos individer med kolorektalkreft.
    • En økning i risikoen for ulcerøs kolit, en autoimmun tarmsykdom, hos personer med høyt inntak av nitritt.
    • En økning i antall dødsfall i forhold til at det er noen som øker iheng med økningen av nitritt i kostholdet.

    Snakket med en venninne av meg og hun fikk litt bakoversveis hun også for hun husket de grå pølsene og trodde som meg at stoffet ikke var i norske matvarer men kjøleskapet hennes hadde også mange matvarer med nitritt.

     

    Jeg vet hvor mektig endring av matvarer kan være for jeg har prøv det selv. Fra å være fast inventar på legekontoret og de store sykehusene til at overlegen skreiv: “fantastiske resultater”. Problemet er bare at det koster og de fleste inkludert meg har ikke sjans å opprettholde et sunt godt kosthold. Så i stedet fortsetter vi å spise oss syke…noe å tenke på for myndighetene. Å bruke enorme summer på medisiner og sykehusopphold som kunne vært unngått i mange tilfeller.

    Økologisk frukt og grønt er nøkkelen for det finnes nitritt i vann også mye pga måten vi dyrker kommersielt.

    Kontaminering med kjemiske stoffer og giftstoffer er et annet argument for økologisk dyrking. For å begynne med, er bruken av kjemiske gjødselstoffer og pesticider kraftig begrenset i økologisk matproduksjon. Dette fører til mindre miljøforurensing og reduserer sannsynligheten for at giftstoffer havner i maten du spiser. I tillegg, er det funnet mindre farlige stoffer som klorinatedifter, nitritt og nitrosaminer i økologiske matvarer sammenlignet med tradisjonelt dyrkede.

    Nå er det å vri og snu hodet og vaner litt her og finne gode alternativer.

    Skal i alle fall ikke kjøpe et pølsetre 😉

    Visste du om dette?

     

14 kommentarer
    1. Nei, visste ikke 🙁 Regner med Danmark er enda verre? Der er det i alle fall veldig rødt i pølser osv. Nei, sånne pølsetrær vil vi ikke ha!! 😮

      1. Blir ganske sjokkert enda jeg visste at mye blir kostet under teppet. Skummelt at endringer i kroppen skjer så fort etter at man har spist, ble bråvåkne plutselig. Nei til pølsetrær! Har funnet en gård som selger bra produkter på Meny blant annet 🙂

    2. Mmm. Den er tveegget, den der. Nitritt er ikke utelukkende knyttet til farge, den hindrer også livsfarlig bakterieutvikling i bearbeidet mat som pølser, leverpostei osv.

      https://snl.no/nitritter

      At vi blir lurt hele tiden, det er jeg enig i. Det er nok ingen av oss som klarer å ha oversikt heller. For egen del har jeg valgt å spise norskprodusert og mest mulig rein mat – altså mat du kan se hva det opprinnelig er. Så bruker jeg minimalt av prosessert og ultraprosessert mat, men utelukker det ikke.

      Må bare legge til at lykkeligvis bor jeg sånn til, at jeg kan handle i REKO-ring og gårdsbutikker.

      1. Det er den gode nyheten, men at en tygg pølse påvirker cellene i kroppen etter kun en halv time er noe å tenke på. Det er endel gårdsbutikker og faktisk butikker også som selger nitrittfri mat noe som skal utforskes. Hele produkter er nok veien å gå og få vekk mest mulig prosessert mat. Man behøver ikke bli hysterisk men å bytte ut mye av den dagligdagse kosten med sunnere alternativer tenker jeg er kanskje lurt. Fikk sjokk da jeg så hvor mye nitritt jeg får i meg. Må sjekke hva REKO-ring er for noe 🙂

    3. Her har du noe enda mer skremmende…

      https://m.youtube.com/watch?v=FMVlgqaEF_s

      Jeg så TV-programmet med denne legen, egentlig knyttet opp mot problematikken rundt økende fedme i verden. Han brukte seg selv som forsøkskanin, MEN med målinger i blodprøver, MR undersøkelser og denslags i en måned. Nå er det satt i gang en stor forskningsstudie som følge av dette.

      Det som skremte vettet av meg, det var MR-påvisning av forandringer i hjernen ved inntak av hovedsakelig prosessert/ultraprosessert mat. Den slutter blant annet å gi signaler om at du er mett. Det skjer endringer i hjernens belønningssenter, som kan ses på MRscan.

      Hvem vet om endringene er reversible ? Hva skjer med et barns hjerne ? Barnehjernen er ikke engang ferdig utviklet ! Og denne legen endret kostholdet i en liten måned!!!

      1. Takk for deling av link <3 Har sett det forsøket, og enig med deg, skikkelig skremmende. Går man inn i en matvarebutikk så er det mest prosessert mat og man må i noen butikker lete etter feks økologisk og det er jo egentlig vi som forbrukere som bestemmer til syvende og sist. Tror det hjelper å bli mer bevisst på hva man spiser og kjøper.

    4. joda jeg har hørt om dette men med 12 barnebarn så må jeg nesten ha litt pølser i fryseren ,men hadde ikke hatt noe imot å kjøpe grå pølser jeg da for tipper smaken hadde vært den samme

      1. Vet ikke svaret på hva det lureste er å gjøre, det hemmer bakterievekst men skader kroppen.Man skal ikke bli helt hysterisk heller men det fikk meg til å tenke på hva jeg spiser og ikke spiser 🙂 Husker du da pølser og salami var grå?

    5. Har nok hørt om dette før. Men alt er farlig men alt med måte. Det forundrer meg ikke om noen blir helt hysteriske. Men det er nok mange som har fått i seg mye av dette uten at man er klar over det. Ha en fin dag.

      1. Enig. Oppdaget at alt jeg spiser som pålegg inneholder det, kjipt så nå er det alternative løsninger på gang uten å bli hysterisk men å tenke litt selv er lurt 🙂 Ha en fin dag 🙂

    6. 🙁 🙁 🙁 huff og huff!!!
      Jeg velger litt hips om happ med økologisk og annet.. Må kanskje skjerpe meg :-/

      Lag deg en fin adventstid 🙂 klems

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg