Dyrk dine egne tomater:

Jeg elsker å dyrke tomater og det finnes så mange spennende sorter. I år har jeg planta cherrytomater, bifftomater og plommetomater.

Å dyrke tomater kan være en flott måte å få friske og sunne grønnsaker rett fra hagen din. Men etter at plantene har vokst og tomatene har blitt høstet, er det en annen viktig trinn å forlenge holdbarheten på tomatene ved å lage en hermetisert tomatsaus. I dette blogginnlegget vil jeg forklare hvordan man potter om tomatplanter, og gi deg oppskriften på hvordan du kan lage en deilig italiensk hermetisert tomatsaus med dine egne hjemmedyrkede tomater.

Potting av tomater

Før du kan lage en deilig tomatssaus, må du ha sunne og friske tomater. For å dyrke tomater hjemme, trenger du å plante frøene i små potter med jord og la dem spire. Når plantene har vokst seg sterke nok, bør de potteres om i større potter eller beholdere.

Potting av tomatplanter er en enkel prosess, men det er viktig å gjøre det riktig for å sikre at plantene vokser seg sterke og sunne. Følg disse trinnene for å potte om tomatplanter:

  1. Fyll en større pott eller beholder med god kvalitetsjord som inneholder nok næringsstoffer for tomatplantene.
  2. Lag et hull i midten av jorden som er dypt nok til å romme hele rotsystemet på tomatplanten. Jeg pleier å plante tomatplantene dypt for da får man en mer robust plante. Alle “hårene” på stengelen som kommer under jorda blir til røtter:
  3. Fjern forsiktig tomatplanten fra sin opprinnelige pott ved å ta tak i den nederste delen av stammen. Hvis det er vanskelig å fjerne planten fra potten, kan du forsiktig vri potten eller bruke en liten spade for å løsne jorden.
  4. Plasser tomatplanten i hullet du har laget og dekk den med jord, og sørg for at det ikke er noen luftlommer rundt røttene.
  5. Vann tomatplanten forsiktig og sett den i et solrikt område.

Det er en stund igjen til tomatene er ferdige men legger ved en oppskrift her så finner vi den lett når tomatene er klare:

Lage en italiensk hermetisert tomatsaus

Når tomatplantene har gitt deg en god avling av modne tomater, kan du bruke dem til å lage en deilig italiensk hermetisert tomatsaus. Denne sausen er perfekt til å ha på lager, og kan brukes i mange forskjellige retter som pizza, pasta eller som base for en tomatsuppe.

Ingredienser:

  • 2 kg tomater
  • 2 ss olivenolje
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper etter smak
  • Frisk basilikum, hakket

Slik gjør du det:

  1. Skjær et kryss i bunnen av hver tomat og dypp dem i kokende vann i 30 sekunder. Avkjøl tomatene i kaldt vann, og skrell dem.
  2. Del tomatene i små biter og sett dem til side
  1. I en stor kjele, varm olivenoljen og sauter hvitløken til den blir myk og gyllen.
  2. Tilsett de hakkede tomatene, sukker, salt og pepper. Kok opp blandingen og la den småkoke i 45-60 minutter, til sausen er tykk og konsentrert.
  3. Tilsett hakket basilikum og rør godt.

Forsegling av glass med tomatsaus

Når tomatsausen er ferdig, er det på tide å forsegle den i glass for å forlenge holdbarheten. Følg disse trinnene for å forsegle glassene med tomatsaus:

  1. Fyll tomatsausen i steriliserte glass som har tette lokk.
  2. Sørg for å fylle glassene opp til maksimalt 1 cm fra kanten.
  3. Sett glassene i en stor kjele fylt med vann, og la dem koke i 30-40 minutter.
  4. Ta glassene ut av kjelen og la dem avkjøles naturlig ved romtemperatur.
  5. Når glassene er avkjølt, sjekk om lokkene er stramme og ikke kan bevege seg når du prøver å åpne dem.
  6. Lagre glassene på et tørt og kjølig sted.

Nå har du en deilig italiensk tomatsaus som kan brukes i mange retter, og du har lært hvordan du kan potte om tomatplanter og forsegle glass med tomatsaus. Med litt innsats og tålmodighet kan du få en god avling av sunne og friske tomater, og nyte dem hele året rundt!

<3

10 kommentarer

    1. Det smaker nå best med de tomatene man dyrker selv da, selv om jeg ikke har gjort det på lenge. Som barn elsket jeg tomater, så kom en lang periode hvor jeg syntes det ikke var godt, og nå elsker jeg det. Hender jeg bare skjærer opp en tomat å legger på en skive brød med salt og pepper på 🥰 Ønsker deg en fin tirsdag og hverdagen, klems 🤗

      1. Herlig 😀 Hvilken type tomater? Det er så mange jeg har lyst å prøve men har ikke plass tilen tomat til, tror jeg har planta godt over 100 planter 🙂 Hva annet har du planta? <3

        1. Jeg har drysset frø fra forskjellige. Postet et innlegg om det i går. Så blir spennende hva som vokser til, blir liksom «den sterkestes rett». Jeg har bare en liten balkong, så jeg kan aldri plante 100 planter 🤪

          1. Så GØY! Du kan lett ha 1000 planter, mikrogrønt, det har vi planta, brokkolispirer. Man kan få plass til en hel del på en liten balkong. Har du sett slike plrntetårn? 🙂 Må inn og sjekke innlegget ditt 😀 Ha en super dag

    2. Herlighet så fint. Jeg får tomater av slekta om sommeren som har masse, og de er så gode. Godt med tomat i mange varianter. Vi vil ha grønne, umodne tomater til chutney her i huset. Klemsiklem:)

      1. Tusen takk <3 Visste ikke at man kunne lage noe av grønne tomater (foruten stekte grønne tomater, etter den filmen, men det smakte ikke godt) Tok inn sikkert 40 kilo med tomater til ettermodning inne i fjor. Må google chutney. Ha en superfin dag <3 klemme

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg