Vintersåing i Norge: Utendørs magi med druebeger

 

Jeg har prøvd meg forsiktig på vintersåing men i år tenkte jeg å starte flere sorter. Det er jo GØY å se det spire og er man heldig med været har man de første plantene når våren banker på døra.

I drivhuset har jeg samlet mange druebeger for å vinterså, så nå håper jeg det kommer mildvær sånn at jeg får opp den fryste drivhusdøra. Heldigvis er det ikke noe hast for jeg planlegger å vinters i februar 🙂

Norske hager ligger under et tykt lag snø om vinteren, men det betyr ikke at du må vente til våren for å starte din hage. Ved å ta i bruk vintersåing i druebeger utendørs, kan du gi frøene dine en tidlig start og forlenge vekstsesongen. La oss dykke inn i denne spennende metoden og utforske hvilke sorter som trives i det norske vinterklimaet.

Hvorfor vinterså utendørs i druebeger?

Å så frø utendørs om vinteren i druebeger gir deg en fordel ved å utnytte de naturlige forholdene og gi plantene en gradvis tilpasning til utendørslivet. Druebegrene fungerer som små, mobile drivhus, og det gjør at du kan så frøene rett i hagen tidlig på året, lenge før jorden tiner.

Hvordan komme i gang:

  1. Utstyr du trenger:
    • Druebeger med gjennomsiktig lokk.
    • En velbalansert såjord.
    • Frø av sorter som passer for vintersåing utendørs.
    • Etiketter.
  2. Velg riktige sorter for utendørs vintersåing:
    • Noen planter er bedre egnet for kaldere forhold. Velg hardføre sorter som spinat, vintersalat, brokkoli, ruccola, dill, og kanskje gressløk. Disse plantene kan tåle lavere temperaturer og vil trives godt i den norske vinterkulden. Noen blomster kan også vintersås. Tenk bare på naturen selv, den slipper frø til bakken på høsten og så kommer det opp blomster på våren 🙂
  3. Såing:
    • Fyll druebegrene med såjord og plant frøene i henhold til instruksjonene på pakken.
    • Sett beholderne utendørs, for eksempel på en beskyttet terrasse eller uteplass.
  4. Beskytt frøene:
    • Bruk lokket på druebegerne for å skape et varmere mikroklima rundt plantene.

Når skal du vinterså utendørs i Norge?

Det beste tidspunktet for utendørs vintersåing avhenger av klimaet i ditt område, men generelt sett kan du begynne prosessen i januar eller februar. Dette gir plantene tid til å tilpasse seg kulden og bygge sterke røtter før våren kommer. Det er lurt å følge litt med på værmeldingen. Blir det mildvær så er det lurt å vente til det er kaldt igjen siden frøene helst ikke skal spire for tidlig.

Ved å omfavne vintersåing i druebeger utendørs, kan du være den første i nabolaget som ser friske spirer i hagen. Ta sjansen, hopp i hageskoene, og la naturen overraske deg med tidlig blomstring og vekst. Din utendørs vintersåingseventyr venter rett utenfor døren!

Har du prøvd vintersåing?

Hva plantet du?

 

CY <3

8 kommentarer

    1. Spennende. Jeg har og hørt om vintersåing ved at man sår spinatfrø på bakken, for eksempel i plantekasser oppe på snøen mens det er kaldt og bakken er frossen. Veldig viktig at det var tele i jorda, forsto jeg.
      Da vil spinaten spire likt med vårsola eller i takt med den.
      Har du prøvd det?
      Ellers virker jo druebeger litt mer trygt…

      1. Ja det er spennende og kanskje vi får tidlige, sterke spirer 😀 Ja jeg har satt ut i snøen druebeger og fikk sjokk da det spirte i februar/mars under snøen. Visste ikke at det var mulig så overraskelsen ble stor. Man sår bare i druebeger og setter dem ut. Jeg tok snø over dem og det fungerte utmerket. Planen er å så, sette dem ut og glemme dem og se hva som har skjedd når våren kommer 🙂

    2. vel jeg sådde direkte i jorda rett før frosten kom ,rankespinat som jeg kjøpte av ei som dyrker på Sommarøy .den trenger kuulde for å spire i det hele tatt ,nå fikk jeg flere frø med henne Beate Mortesen ,det er flerårig kål ,hun forkultiverer i april ,og jeg lurer litt på om det kan forkultiveres i kald drivhus da eller må en gjøre det inne

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg