Her er 8 viktige grunner for å dyrke egen mat:

 

  1. Friskere og sunnere mat: Når du dyrker egen mat, kan du være sikker på at den er fersk og sunn. Du velger selv hvilke typer gjødsel og plantevernmidler du bruker, og du kan plukke grønnsakene og urtene akkurat når de er på sitt beste. Dette gir deg mulighet til å spise mat som er full av næringsstoffer og smak.
  2. Redusere matsvinnet: Når du har en hage eller et dyrkningsområde, kan du plukke akkurat det du trenger til måltidene dine. Du kan også oppbevare overskuddet i fryseren eller lage syltetøy, sauser og annet tilbehør som kan brukes senere. Dette kan redusere mengden matavfall og spare penger på lang sikt.
  3. Miljøvennlig: Når du dyrker egen mat, kan du også redusere ditt økologiske fotavtrykk. Du kan velge å bruke naturlige og miljøvennlige gjødsel og plantevernmidler, og du kan også velge å dyrke lokalprodusert mat som ikke må transporteres over lange avstander.
  4. Bedre smak: Fersk mat smaker alltid bedre, og når du dyrker egen mat, kan du oppleve en helt ny smaksopplevelse. Du vil også ha muligheten til å eksperimentere med ulike varianter og finne din personlige favoritt.
  5. Bedre helse: Å dyrke egen mat kan også være bra for helsen din på andre måter. Studier har vist at hagearbeid kan redusere stress, forbedre søvnkvaliteten og styrke immunforsvaret.
  6. Godt for lokalsamfunnet: Når du dyrker egen mat, kan du også være med på å styrke lokalsamfunnet ditt. Du kan dele overskuddet med naboer og venner, eller selge det på lokale bondemarkeder og støtte lokale bedrifter.
  7. Godt for økonomien: Å dyrke egen mat kan også være en måte å spare penger på i det lange løp. Selv om det kan kreve en viss investering i starten, vil du spare penger på å kjøpe mindre mat og ha mindre utgifter til transport og emballasje.
  8. En lærerik og morsom opplevelse: Å dyrke egen mat kan være en morsom og lærerik opplevelse for hele familien. Det kan gi deg en dypere forståelse for hvor maten kommer fra, og det kan også være en fin måte å tilbringe tid sammen utendørs.

Dessuten, hvis du dyrker i woodchips behøver du omtrent ikke å vanne annet enn frø og spirer og å tilføre næring. Jeg bare dytter woodchipsen inntil plantene når de har etablert seg 🙂

Ikke alle har mulighet til å dyrke de grønnsakene de behøver, da kan det være at det finnes noen i lokalsamfunnet som leier ut eller vil låne deg et stykke jord. Ellers kan du jo dyrke på terrassen og i vinduskarmen eller sammen med noen som har hage.

Jeg har tenkt å prøve meg på peanøtter i krukke i år, mye spennende man kan dyrke i krukker.

 

Foresten glemte helt å si at jeg har plantet bananfrø. Plukket de ut av en økologisk banan. Eneste problemet er at jeg har ikke fortalt gitaristen at de palmene der kan bli 5 meter og at de mest sannsynlig kommer til å trives best inne…

Well, ikke vits å ta sorger på forskudd. Har plantet sånn ca 14-15 palmer og det er jo ikke sikkert de spirer engang.

Noen som har plantet bananer?

 

Tusen takk for besøket og velkommen igjen.

6 kommentarer
    1. Nå som prisene går i været på alt som er sundt for oss å spise, er det nok en god ide å begynne å dyrke seg. I alle fall de som har muligheten til å gjøre det. Her blir det nok bare i en liten skala, med noen tomater og paprika tenker jeg. Kanskje poteter i en bøtte ute på balkongen, noe jeg har gjort før å fått en bra avling. Ha en fortsatt fin fredda, klems 🤗

      1. Ja ikke sant, man sparer mye og så har man kortreist mat som er bra for både kropp, sinn og miljø 🙂 Det er er jo en hel del dyrking og så er det jo så GØØY. Tusen takk og good helg og stor god klæm <3

      1. Det er bare de fra økologiske bananer det kan gå har jeg hørt. Ellers skal det finnes en rosa spiselig banan det går an å dyrke inne. Veldig spennende å se om det skjer noe i den bananpotta 😀

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg