hits

MAT

Grytebrød, noe du bør vite

Hei på dere.

Bare sier det: smør gryta før du heller oppi deigen!

 

Sunne grytebrød

 

1 kilo hvetemel 

800 g havregryn 

1 liter fingervarm vann

1 ts salt

1 ts honning

1 pose tørrgjær

Synes at det der med 1 av alt er greit å huske.

Varm vannet fingervarmt og ha i honning, salt og gjær og bland det.

Hell oppi havregryn og nesten alt melet mens du elter. Gjem litt av melet til utbakinga.

Elt godt og la det heve

til dobbel størrelse.

 

Om du vil lage eltefritt brød, blander du alt men bruker du kaldt vann og lar deigen heve i

12-14 timer et kjølig sted før du steiker det. Da trenger du ikke elte det bare blande sammen. 

 

Elt deigen og del den i to. Så kan du bake inn det du vil ha i brødene (urter er godt)

 

Sett gryta i ovnen og la den stå der i ca 20 minutter på 250 grader (brukte varmluft)

Ta ut gryta og smør den med litt olje eller margarin og hell deigen forsiktig over i den varme gryta og putt det inn i ovnen med lokket på.

At du heller deigen opp i den varme gryta gjør at deigen ikke setter seg fast og det blir en sprø skorpe.

Stek brødet i ca 30 minutter.

Ta av lokket og fortsett å stek brødet på 225 grader i 20-30-40 minutter 

Du kan sjekke med en trepinne om brødet er stekt i midten (det er jo forskjell på ovner nemlig)

 

Hell brødet ut på en rist og avkjøl og woooooohalla, nystekt, digg og sunt brød <3

 

Fant en oppskrift på nett på grytebrød i går hvor det sto at man skulle bare helle deigen i den varme gryta og fulgte det rådet:

Brødet satt som klistra med superlim i bunnen, aldri mer. Smør gryta med olje eller margarin eller noe.

Heldigvis ble brødet grisegodt selv om det manglet noen deler.

 

CU nå må jeg løpe og smøre en blinks eller to <3

 

#grytebrød #deig #mat #oppskrift

 

 

 

, Frogn

Vokalist i rockebandet In August Elsker kreative ting